Pospíšil: Vybírat daň z nabytí nemovitosti je nemravné

10. 9. 2019

Na právě probíhající schůzi bude Sněmovna projednávat návrh Senátu zrušit daň z nabytí nemovitosti, která prodražuje již tak předražené ceny bydlení. TOP 09 tento návrh jednoznačně podporuje a pokud nebude schválen, je připravena využít zákonodárnou iniciativu hlavního města Prahy a předložit svůj vlastní návrh.

„Vybírat daň z nabytí nemovitosti je nemravné, neboť se podruhé zdaňuje už zdaněný majetek občanů. Klub Spojených sil pro Prahu proto navrhne, aby Praha podpořila senátní návrh na její zrušení. Považujeme to za naléhavé obzvlášť dnes, kdy jsou byty pro mnoho občanů nedosažitelné,“ uvedl Jiří Pospíšil, předseda TOP 09 a předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu na pražském magistrátu.

Daňový řád

Sněmovna má na programu také projednání daňového řádu v prvním čtení. „V návrhu novely daňového řádu je několik přímých útoků proti podnikatelům. Za nejškodlivější pokládáme prodloužení lhůty vratky z DPH z 30 na 45 dnů. Vláda si tak během roku chce bezúročně půjčovat od podnikatelů 12 až 15 miliard korun. Navrhneme v prvním čtení vrátit návrh k přepracování. Pokud projde do druhého čtení, uplatníme příslušné pozměňovací návrhy,“ řekl Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Návrh novely zákona o lesích a myslivosti

České lesy jsou vlivem několik let trvajícího sucha a kůrovcové kalamity ve velmi špatném stavu. Proto skupina poslanců z TOP 09 a Pirátů připravila změnu zákona o lesích a myslivosti, která by mohla stav českých lesů zlepšit. Sedm pozměňovacích návrhů míří ve středu ve třetím čtení na plénum Sněmovny.

„Kůrovcová kalamita v kombinaci s postupující klimatickou změnou je bezprecedentní a může způsobit nedozírné následky. Proto jsme se rozhodli situaci řešit a předložili jsme sedm pozměňovacích návrhů do projednávané novely zákona o lesích a myslivosti. Během jednání ve výborech jsme uspěli jen s částí pozměňovacích návrhů. Ale nevzdáváme to a vyvíjíme iniciativu napříč politickým spektrem, velkou oporou nám je petice, kterou podepsalo 60 tisíc občanů a téměř 350 vědců a odborníků. Doufám, že na jednání Sněmovny budeme úspěšnější, protože naše lesy si to zaslouží a situace je opravdu kritická,“ řekla Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09.

Nejdůležitější body pozměňovacích návrhů:

• Prodloužení doby k zalesnění holin nejméně na pět let, dosavadní zákon nařizuje velmi krátkou dobu dvou let.
  • Povinnost pěstovat ekologicky a klimaticky vhodné dřeviny, které budou odolnější ke změnám klimatu a nebudou v nich vznikat nejrůznější kalamity.
  • Zavedení možnosti výběrného přírodě blízkého hospodaření, kdy pěstebním cílem není celý porost jednoho věku, ale jednotlivé stromy v různověkém a druhově smíšeném lese.
  • Zavedení možnosti pěstovat i jiný než tradiční vysoký (kmenový) les, tedy les nízký (pařezinu) a střední (kombinaci obojího).
  • Zavedení nezcizitelnosti státních lesů.
  • Změny v zákoně o myslivosti, aby měřítkem množství spárkaté zvěře bylo poškozování lesa, zejména přirozeného zmlazení, a nikoliv hypoteticky sčítané stavy.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: