Polčák: Poslanci ANO chrání úředníky před odpovědností za chyby

20. 6. 2014

Hnutí ANO před volbami prohlašovalo, že chce „Stát řídit jako firmu“. Jeho poslanci přitom nepodpořili novelu zákona, která zaváděla povinnost vymáhat škodu způsobenou státu přímo na chybujících úřednících i politicích v úředních funkcích.

„ANO před volbami říkalo, že chce stát řídit jako firmu. Je naprosto běžné, že firmy po chybujících zaměstnancích vymáhají škodu, kterou způsobili. My jsme navrhovali, aby tento princip platil i ve státní správě,“ říká jeden z předkladatelů Stanislav Polčák.

Návrh, pod kterým byl podepsaný, totiž zaváděl povinnost požadovat náhradu škody způsobené státu po státních úřednících, a to i včetně ministrů. To se totiž v praxi zatím neuplatňuje.

Stát v tuto chvíli škodu vymáhat „může“, ale nemusí – takže to skoro vůbec nedělá. Navrhovaná změna měla zásadní vliv na postup státu, který by škodu musel vymáhat povinně.

 „K přijetí zákona chybělo 15 hlasů, přitom pro něj nehlasoval nikdo z hnutí ANO. Jeho poslanci tak dali jasně najevo, že souhlasí s tím, aby za chybu úředníka platili daňoví poplatníci,“ doplnil Polčák.

TOP 09 a Starostové budou nyní bedlivě sledovat, jak rezorty řízené hnutím ANO vymáhají – dnes již známé – způsobené škody (například ministerstvo spravedlnosti vyplatilo na odškodném v loňském roce přes 300 milionů korun).

Martina Týblová, tisková mluvčí
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme