Podpis Memoranda o spolupráci na optimalizaci sítě zdravotních a sociálních služeb

28. 4. 2011

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes v Poslanecké sněmovně PČR podepsali Memorandum o spolupráci na optimalizaci sítě zdravotních a sociálních služeb. Memorandum vytváří formální rámec pro budoucí spolupráci i dalších subjektů zúčastněných na poskytování zdravotní a sociální péče. Zároveň jim bude přistoupení k tomuto Memorandu nabídnuto.

Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo zdravotnictví budou v úzké spolupráci řešit zajišťování zdravotní a sociální péče občanům České republiky včetně stanovování způsobů jejího financování. Dnes oddělené řešení vede k neustálé snaze přesouvat náklady mezi resorty a sektory, nikoliv ve prospěch celkových nákladů a efektivity pro občany, ale ve prospěch jedné či druhé složky systému. Vyjasnění a vzájemné propojení zjednoduší pacientům orientaci a hlavně zajistí jejich jasný a nezpochybnitelný nárok na příslušnou část péče.

Cílem je najít koncepční, dlouhodobě udržitelné, spravedlivé řešení v rámci stávajících finančních zdrojů. Projekt Optimalizace sítě zdravotních a sociálních služeb je zařazen mezi Strategické projektové záměry v rámci strategie Smart Administration. Bude se na něm účastnit široké spektrum odborníků na zdravotní i sociální problematiku včetně zřizovatelů zařízení i financujících institucí. Projekt je zahájen pilotním projektem v Jihomoravském kraji, který slouží k ověření postupů, kvality disponibilních informací a navrhovaných principů řešení. Na základě ověření v praxi bude podána projektová žádost.

Hlavní cíle projektu:

- Optimalizovat počty lůžek zdravotní a sociální péče na potřeby krajů a celé ČR

- Zvýšit efektivitu veřejně financovaných služeb

- Podpořit koordinaci mezi jednotlivými resorty

- Podpořit procesy sociální a zdravotní reformy

- Zajistit v rámci objemu dnes vynakládaných veřejných prostředků dostupnou a kvalitní sociální a zdravotní péči

- Navrhnout dlouhodobě udržitelný způsob financování sociální a zdravotní péče

Do projektu budou zapojeny všichni zřizovatelé lůžkových zařízení, financující subjekty (pojišťovny), kraje, ministerstva a asociace a komory sdružující subjekty působící v oblasti zdravotní a sociální péče. Výstupem projektu budou podklady pro legislativní úpravy rozhraní sociální a zdravotní péče, generely lůžkové péče jednotlivých krajů a celé ČR řešící proporce jednotlivých druhů lůžkové péče s ohledem na budoucí demografický vývoj a Registr lůžek ČR. Z hlediska fungování zdravotnického a sociálního sytému je nutné, aby poskytování a rozsah služeb bylo výsledkem vzájemného konsensu. Na úrovni systémů zdravotního a sociálního je třeba podpořit dostatečnou společenskou i odbornou diskusi vedoucí k vytvoření systému dlouhodobé péče tak, aby byl finančně udržitelný v aktuálních ekonomických podmínkách a tak stabilním systémem pro občany.

Předpokládaný harmonogram

Datum zahájení realizace projektu:                                               01.07. 2011

Datum ukončení realizace projektu:                                              31.12. 2013

Vlastimil Sršeň,
tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví
Viktorie Plívová,
tisková mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí

www.mzcr.cz, 28. 4. 2011

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme