Pavera: Je načase nastavit opravdu férová pravidla trhu mobilních operátorů

30. 10. 2019

Senát projedná na říjnové schůzi návrh novely lesního zákona. Mezi další body jednání patří dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky 2019-2023 nebo také novela zákona o elektronických komunikacích.

„Návrh úpravy lesního zákona sice podle mého názoru není úplně ideální, nicméně teď je důležité, aby zákon co nejrychleji prošel, byť s některými nedostatky. Je to důležité proto, aby vlastníci lesů měli dostatek prostředků na boj s kůrovcem a les znovu začal co nejrychleji plnit svou funkci,“ říká k novele místopředseda a senátor Tomáš Czernin.

Senát projedná dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy. „Rozhodně vítám snahu dlouhodobého záměru reagovat na změny a potřeby 21. století. Tedy více se soustředit na dovednosti klíčové pro budoucnost, nejen reflektovat potřeby dnešních profesí. Málo řešeným a spíš proklamovaným tématem jsou ovšem počty žáků, kteří zůstanou bez nedokončeného základního a středního vzdělání. Podíl těchto žáků v České republice roste plošně a rychleji než jinde v Evropě. To se musí fakticky změnit. Kvalitní vzdělání by mělo podporovat rovnost přístupu u dětí, které pocházejí ze znevýhodněných socioekonomických skupin a zároveň rozvíjet potenciál nadaných. Je tak třeba zajistit nejvyšší možnou kvalitu škol na každém stupni, umožňující optimální rozvoj potenciálu každého dítěte,“ uvádí první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Na schůzi Senátu bude projednávána také novela zákona o elektronických komunikacích, kterou podpoří svými hlasy i senátoři za TOP 09. Zrychlení přenosu telefonního čísla z deseti na dva dny, snížení smluvní pokuty z 20 % na 5 % v případě ukončení smlouvy do tří měsíců od uzavření a bezplatné ukončení smlouvy po třech měsících. To jsou hlavní změny, které na zákazníky čekají v případě schválení novely zákona.

„Neznám mnoho lidí, kteří nikdy neřešili problém se svým operátorem. Bylo načase nastavit opravdu férová pravidla trhu mobilních operátorů. Ačkoli jde rozhodně o cestu správným směrem, je nadále potřeba tlačit na operátory, aby došlo ke srovnání nabídky tarifů s okolními zeměmi EU. Nedovedu totiž stále pochopit, proč by měli naši občané platit za stejnou službu výrazně více peněz,“ říká senátor za TOP 09 Herbert Pavera.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: