Odstraňujeme nespravedlnost u částečných úvazků

1. 12. 2016

Matkám malých dětí, zdravotně postiženým, studentům, lidem před důchodem a všem dalším, kteří chtějí pracovat jen na částečné úvazky, by měla pomoci novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Poslanci z klubu TOP 09 a Starostové předložili návrh, který mění odvody zaměstnavatelů, které dnes kratší úvazky znevýhodňují.

Pokud dnes firma zaměstná pracovníka na zkrácený úvazek, musí na zdravotní pojištění odvádět stejně vysokou částku, jako kdyby u nich zaměstnanec pracoval na plný úvazek. I protože je to pro zaměstnavatele dražší, nevytváří pracovní místa na částečné úvazky na mnoho pozic tak často, jak by například matky s malými dětmi potřebovaly.

„Věřím, že náš návrh ocení především matky s malými dětmi ale i se školáky, protože právě tyto ženy se často snaží skloubit práci s péčí o rodinu. Sama ze své zkušenosti vím, jak je těžké chodit do práce a zajistit chod rodiny a péči o děti. Věřím, že náš návrh bude zaměstnavatele motivovat a oni začnou daleko více tyto úvazky nabízet,“ říká poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Podle dostupných dat až třetina uchazečů o zaměstnání v České republice stojí o práci na zkrácený úvazek. V současnosti ale pracuje podle Eurostatu v kratším režimu pouhých 5,2 procent zaměstnanců. V roce 2015 byla Česká republika v zaměstnávání na částečný úvazek na 30. místě v Evropě, za ní v tomto žebříčku skončily jen Makedonie a Bulharsko.

„Česká republika musí nutně změnit podmínky pro vytváření kratší úvazků. Je to celosvětový trend, ale také to výrazně pomáhá a zlepšuje život rodin i lidí, kteří se chtějí starat o své blízké,“ říká poslankyně a členka rozpočtového výboru sněmovny Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Současná vláda nenavrhla žádné změny, které by pomohly matkám s dětmi. „Ministryně Marksová za celé tři roky svého působení neprosadila jediný návrh, který by skutečně pomohl lidem lépe skloubit práci na částečný úvazek například s péčí o děti nebo o stárnoucí rodiče, vážně nemocného člena rodiny,“ říká poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 1. prosince 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme