Nesrozumitelná a chaotická komunikace ministerstva zdravotnictví musí skončit

13. 4. 2021

TOP 09 bude prosazovat na dnešní schůzi Sněmovny zařazení mimořádného bodu, který se má týkat komunikace Ministerstva zdravotnictví. Neustálé změny stanovisek a opatření působí v už tak zmatečné komunikaci další chaos. Po roce s covidem je neprominutelné, aby vláda nadále v této klíčové oblasti selhávala.

„Každý nový ministr slibuje prezidentovi, že bude zachovávat Ústavu a zákony. Přístup nového ministra zdravotnictví, který vědomě při vyhlašování opatření porušuje zákon a čeká, že jeho rozhodnutí soud zruší, je naprosto nepřijatelný. Předpoklad ministra Arenbergera, že se lidé budou pak podle protiústavních nařízení chovat, dokud je za čtrnáct dnů soud nezruší, je v rozporu nejenom s Ústavou ale především s dobrými mravy. Ministr Arenberger sliboval, že komunikaci svého resortu zlepší. Avšak trestuhodně selhal už po pár dnech ve funkci. Ba co hůř, jeho slova českou společnost vracejí někam na úroveň před listopadem 1989,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Helena Langšádlová bude na dnešní schůzi Sněmovny navrhovat mimořádný bod k plnění bezpečnostních požadavků při dostavbě Dukovan. „Na to, že do zadávací dokumentace dostavby Dukovan nebyly dostatečně zapracovány bezpečnostní zájmy státu, upozorňuji dlouhodobě. Nyní to samé potvrdil i ministr vnitra Hamáček. Je nepřijatelné, aby pan Havlíček lhal o plnění bezpečnostních zájmů a ohrožoval tak bezpečnost České republiky,“ vysvětluje poslankyně TOP 09.

Vicepremiér Havlíček tímto jednáním hrubým způsobem narušil existující politické dohody a hazarduje s budoucností celého jaderného odvětví v České republice, a to včetně navazujícího průmyslu a vědeckých kapacit. Podle TOP 09 představuje oslovení ruského dodavatele pro výstavbu pátého bloku v Dukovanech ohrožení bezpečnostních zájmů státu. Varují před ním tajné služby a je v rozporu s bezpečnostními požadavky stanovenými vládou samotnou. Vláda také chaotickým odvoláním vládního zmocněnce pro výstavbu nových jaderných zdrojů Jaroslava Míla ohrozila proces přípravy výstavby nového jaderného zdroje.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09