MZ: Bojujeme za lepší životní styl českých dětí

Chceme omezit dostupnost cigaret, alkoholu a zlepšit financování sportu

České děti mají nedostatek pohybových aktivit, nezdravě se stravují a v hojné míře holdují alkoholu a cigaretám. Na špatný životní styl českých dětí poukazuje Mezinárodní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků, která je výsledkem výzkumné studie Světové zdravotnické organizace (WHO). Následky nezdravého životního stylu dětí stojí stát nemalé finanční prostředky, proto Ministerstvo zdravotnictví ČR připravuje řadu opatření, které mají tento stav zlepšit.

21. 8. 2012

Studie odhalila, že zkušenosti s kouřením má více než polovina třináctiletých a tři čtvrtiny patnáctiletých. Statistiky nevycházejí pro Českou republiku vůbec příznivě. V mezinárodním srovnání zaujímají české děti přední příčky v užívání alkoholu, tabáku a marihuany. Pravidelnými kuřáky je 15 % osmnáctiletých. „Léčba pacientů, kteří onemocní v důsledku kouření, stojí ročně české zdravotnictví v odhadu 8 miliard korun. Především si ale děti špatné návyky s sebou nesou celý život. Připravili jsme proto zákon o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami, jehož cílem je snížení dostupnosti tabákových výrobků a alkoholu a zákaz kouření v restauracích a na veřejných místech,“ uvádí ministr zdravotnictví Leoš Heger.

alkohol-tzkoureni-tz

České děti ale také stále více tloustnou. Nadváhou či obezitou trpí podle studie v současnosti přibližně pětina chlapců a desetina dívek, přičemž tři čtvrtiny z nich si kila navíc přenesou do dospělosti. Stát přitom vynakládá na zdravotní péči o obézního jedince o 30 % více peněz než na jedince s normální tělesnou hmotností. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna vydá ročně na léčbu jednoho obézního pacienta až 100 tisíc korun. Zlepšení úrovně zdraví a úsporu nákladů přinese nová koncepce prevence nemocí a ochrany a podpory zdraví, jejímž cílem je sdílet odpovědnost všech složek společnosti pod odbornou koordinační rolí Ministerstva zdravotnictví ČR.

hmotnost

Jednoznačnou prioritou by měla být podpora sportovních aktivit a pohybu všech dětí bez rozdílu. Studie WHO ukázala, že tři čtvrtiny českých dětí nesplňují mezinárodní doporučení pro pohybovou aktivitu 60 minut denně. Přitom sport je nejpřirozenější a nejdostupnější prevencí v péči o zdraví. „Studie KPMG, kterou jsme si nechali zpracovat jako Český olympijský výbor, poukázala nejen na to, že české děti nesportují, ale i na to, že sport má u nás špatné finanční zázemí, přičemž peníze do sportu stále klesají,“ podotkl místopředseda ČOV a předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval. Ministr Leoš Heger k tomu dodal: „V rámci České republiky chceme pomoci při definování dlouhodobé podpory sportu včetně otázky jeho financování. Současná situace totiž není optimální, což se zpětně odráží na zdraví celé naší populace.“

Studie KPMG obsahuje konkrétní body, jak získat zdroje financování v České republice:

zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví

V Praze 21. 8. 2012

Přílohy
PPTX Sport-nejpřirozenější prevence zdravotních rizik.pptx (1.1 MB) PDF Sport-nejpřirozenější prevence zdravotních rizik.pdf (730 kB)
Štítky
Témata: Sport, Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme