Myslíme na budoucnost, chráníme klima a podporujeme rodiny s dětmi

26. 3. 2019

TOP 09 myslí na budoucnost, proto dlouhodobě prosazuje odpovědnou politiku umožňující udržitelný rozvoj. TOP 09 podporuje rodiny s dětmi a v Poslanecké sněmovně předkládá návrhy, které pomohou zlepšit situaci rodičů. Prvním je zvýšení rodičovského příspěvku, které naši poslanci navrhli v minulém roce a nyní zvýšení vážně zvažuje Vláda, druhým je podpora částečných úvazků, které pomohou zejména rodičům dětí kombinovat práci a péči o rodinu. TOP 09 také bojuje s klimatickou změnou, aby i příští generace mohly žít ve světě, jak jej známe.

„Tato vláda nemá žádnou koncepci rodinné politiky a doposud uměla jen rozdávat líbivé, ale zbytné dárečky typu slev na jízdné, místo toho, aby pomohla tam, kde je to potřeba. Až na nátlak veřejnosti a opozice začíná paní ministryně Maláčová, a teď už i premiér, otáčet. Kdyby pro ně byli rodiče s dětmi skutečně prioritou, mohli vládní poslanci už v minulém roce podpořit návrh změny rozpočtu, který jsem podala. Ten by rodičovský příspěvek zvýšil o 80 tisíc korun už od července 2019. A to všem, kdo jej pobírají," říká první místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová. „Je však nutné si uvědomit, že rodiče malých dětí postrádají i dostupné služby péče o děti. Vyzýváme proto vládu, aby nezanedbala přípravu změny legislativy v oblasti podpory dětských skupin a jejich dlouhodobého financování,“ dodala poslankyně.

Zatímco mnohé průzkumy ukazují, že zájem o částečné úvazky rok od roku stoupá, firmy na tento trend reagují jen velmi pomalu. Zaměstnanců od 20 do 64 let se zkrácenou pracovní dobou je u nás pouze 6 procent. Od roku 2010 došlo ke zlepšení o pouhých 0,9 procenta. I proto patří Česká republika v Evropě mezi země nabízející nejméně takových úvazků. Průměr v Evropské unii je skoro 19 procent.

„Pokud by vláda nějakou koncepci měla, věděla by, že s trochou vůle lze rodičům pomoci i jinak, například rodičovskou pro babičky nebo dostupnými zkrácenými úvazky. Měli bychom umožnit ženám sladit rodinu a kariéru právě podporou částečných úvazků, o které je mezi ženami velký zájem. Proto chceme, aby odvody na zdravotní pojištění odpovídaly stejné výši, v jaké je úvazek. To znamená, že když je padesátiprocentní úvazek, nebude 100 procent odvodů, ale jen 50 procent. Současné nastavení je jedním z důvodů, proč částečné úvazky jsou u nás tak málo využívané,“ dodává Markéta Pekarová Adamová.

Změna klimatu sebou nese obrovské nebezpečí, kterému je třeba zabránit. Společnost musí řešit zejména příčiny této klimatické změny – tedy emise oxidu uhličitého a metanu.

„Mladá generace, která se v těchto dnech rozhodla nahlas promluvit ve prospěch ochrany klimatu, bude ještě za svého života postavena před obrovskou výzvu. Bude se muset obejít bez fosilních paliv – tedy zejména uhlí. A tady už je řada na politicích, kteří většinou jen strkají hlavu do písku nebo obavy studentů zlehčují. Teď je deset po dvanácté, je však stále naděje že českou politickou scénu rozhýbe tlak veřejnosti a aktivity studentů. V České republice například neexistuje plán ukončení provozu tepelných elektráren, tedy ukončení výroby elektrické energie z uhlí. Také není vyřešeno, jak a kdy bude ukončeno spalování uhlí v domácnostech a jaká bude podpora ekologického vytápění. To jsou jen dva příklady, kterými se lze ihned zabývat. Jsem přesvědčen, že právě iniciativa studentů bude tím impulsem, který pomůže v Česku nastartovat skutečnou cestu k důslednější ochraně klimatu a snižování emisí,“ říká Michal Kučera, místopředseda TOP 09 a expert na životní prostředí.

Další konkrétní kroky nezbytné pro důslednou a efektivní ochranu klimatu odborníci TOP 09 definovali v Memorandu o ochraně životního prostředí.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme