MPSV: Dětská skupina pomůže rodinám s dětmi. Vláda odsouhlasila návrh zákona.

Návrh zákona, který zavádí novou službu hlídání a péče o děti od jednoho roku do zahájení povinné školní docházky, dnes odsouhlasila vláda. Díky němu by mohly firmy, kraje, obce i neziskové organizace od příštího ledna vytvořit tzv. dětské skupiny. Náklady si budou moci zřizovatelé odečítat z daní, stejně jako rodiče. Novinku, která může výrazně pomoci sladit profesní a rodinný život a také zabránit nezaměstnanosti mladých žen-matek, navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí.        

22. 5. 2013

Dětské skupiny pomohou matkám s návratem do práce. Víme, že se o novinku zajímají desítky firem. Výhodou pro ně bude uznatelnost daňových nákladů. To se má v budoucnu týkat i klasických mateřských školek,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a dodává: „Do školek se nedostalo na 60 tisíc dětí. Alternativou může být právě dětská skupina, kterou podporují i evropské programy.“   

Dětská skupina spočívá v pravidelné péči o dítě mimo domácnost dítěte, v kolektivu dětí, mimo režim předpisů o školách a školských zařízeních. Služba může být poskytována za dohodnutou úhradu, maximálně však ve výši zřizovacích a provozních nákladů. Dnes odsouhlasený návrh zákona upravuje konkrétní podmínky týkající se hygieny, počtu dětí na jednu pečující osobu apod. Dětská skupina by kromě usnadnění návratu na trh práce rodičům měla zvýšit příjmy veřejného rozpočtu. MPSV odhaduje (vychází přitom z počtu rodičů, kteří vstupují na trh práce, kdy 30 % z nich obsadí pracovní místa a počtu pečujících osob na nově vzniklá pracovní místa), že by se v roce 2014 jednalo o 191 milionů, v roce 2017 až o 1,41 mld. Kč.    

V současné době jsou v České republice pouze dvě dětské skupiny, které pilotně provozuje MPSV. První, v níž může být až dvanáct dětí, funguje od července 2011, druhá - pro maximálně šest dětí - pak od letošního února. Zájem mají i další rodiče a ozývají se také zaměstnavatelé, kteří by se chtěli inspirovat a dětskou skupinu sami zřídit. Pomoci jim v tom mohou dotace z Evropského sociálního fondu. Využít lze druhou výzvu z Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, která je zveřejněna na adrese http://www.esfcr.cz/vyzva-b5. V první výzvě byly evropské dotace přislíbeny 35 zájemcům o dětskou skupinu, jejich seznam a další informace jsou na http://www.esfcr.cz/file/8609/.  

Právní předpis o tzv. dětské skupině vychází z programového prohlášení vlády. Ministři se v něm zavázali, že podpoří rozvoj alternativních předškolních zařízení a budou vytvářet podmínky pro rychlejší návrat rodičů pečujících o děti do práce.    

Štěpánka Filipová
tisková mluvčí MPSV

V Praze 22. 5. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme