Dětské skupiny. Pomoc rodinám v osobním i profesním životě

22. 5. 2013

Kdo může zřídit dětskou skupinu?

Poskytovatelem péče v dětské skupině může být zaměstnavatel, nestátní nezisková organizace, územní samosprávný celek, tj. obec či kraj.

Co přesně zákon upravuje?

Návrh upravuje konkrétní podmínky týkající se hygieny, či počtu dětí na jednu pečující osobu. Zavádí rovněž povinnost uzavřít pojistnou smlouvu odpovědnosti za škodu, povinnost pečovat v souladu s plánem výchovy a péče nebo povinnost poskytovatele evidovat se. Předložená legislativa rovněž stanovuje podmínky úhrady za službu, odbornou způsobilost pečující osoby atd.

Rozdíly mezi školkou a skupinou?

Fungování dětské skupiny neřídí školským zákonem, jako je tomu u firemní školky, ale vychází více vstříc firmám. Podnik sice musí získat souhlas stavebního úřadu a krajské hygienické stanice, nejsou zde ale tak velké nároky jako u školky. Nemusíte mít například vlastní dětské hřiště nebo vlastní přípravnu jídla. Stačí, když maminka dá dítěti jídlo do krabičky a pečovatelka jej dá do mikrovlnky. Jinak firma potřebuje už jen vhodné prostory v rámci kanceláří nebo budovy nechat zakomponovat do hasičského plánu.

Kolik to bude stát?

Cenu za zřízení dětské skupiny odhaduje ministerstvo práce na půl milionu korun, obdobnou částku pak má stát roční provoz zařízení

Kdy bude zákon platit?

Od ledna příštího roku.

Jak je to s daňovými úlevami?

Daňově uznatelné by měly být i příspěvky firem na jiné formy péče o děti zaměstnanců, kteří se vrátí do práce. Může jít třeba o externí školky, formu vzájemné podpory mezi jednotlivými rodiči, kdy utvoří vlastní dětskou skupinu, najmutí chůvy a další. Zaměstnanec by si pak mohl snížit daň z příjmu až o 8 tisíc korun ročně z toho, co za hlídání předškoláka zaplatí.

V čem bude skupina jednodušší?

Nyní si buď musíte založit školku, což je poměrně náročné, nebo musíte mít na péči o předškolní děti živnostenský list. Ale není tu prostor pro neziskové formy hlídání dětí. Zjednodušení pravidel, po němž podle průzkumu volá 94 procent firem, je v tom, že o děti se nemusí starat jen pedagog. Nově má stačit i jiné dostatečně kvalifikované hlídání, může jít například o zdravotní sestru nebo jiného pracovníka s osvědčením.

Jak se promítnou daňové úlevy do státního rozpočtu?

Veřejné rozpočty

Náklady

Přínosy

-       náklady na státní rozpočet v souvislosti s evidencí a kontrolou poskytovatelů služby péče o dítě v dětské skupině budou činit cca1,5 mil. Kč