Moravskoslezský kraj vidíme jako region úspěšných podnikatelů a zemědělců

22. 6. 2015

Nechceme, aby další rozvoj podnikání v Moravskoslezském kraji brzdily zákony této vlády. Především elektronická evidence tržeb ohrozí existenci firem a živnostníků, tedy zaměstnavatelů, v tomto regionu. Severní Morava má podle statistik nejmenší počet podnikatelů (na počet obyvatel) v Česku.

„Zejména v regionech jako Moravskoslezský kraj elektronická evidence tržeb výrazně zvýší nezaměstnanost. Pohostinství a maloobchod jsou odvětví s vysokou přidanou hodnotou lidské práce a s uzavíráním těchto provozoven jejich zaměstnanci o svoji práci přijdou,“ řekl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek během dnešního jednání Výkonného výboru TOP 09 v Moravskoslezském kraji.

TOP 09 chce v parlamentu zabránit přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), který prochází prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Na příkladu Chorvatska, které EET zavedlo, je vidět, že systém neznamenal slibovaný přínos pro státní pokladnu, naopak ukončil činnost desítek tisíc živnostníků. Proti nepoctivým podnikatelům by měl efektivněji zasáhnout stát prostřednictvím svých institucí. I proto TOP 09 navrhla například zákon o Jednom kontrolním místě, který ušetří administrativu státu i podnikatelům a sníží byrokracii tak, že by je do budoucna stát kontroloval pouze prostřednictvím jediného úřadu.

„Obraz a budoucnost našeho kraje mění a mohou měnit jen jeho podnikaví obyvatelé. Proto podporujeme rozvoj živností v regionu, ale také lepší podmínky pro zdejší soukromé zemědělce, kteří nabízí kvalitní domácí produkty,“ říká poslanec za Moravskoslezský kraj a expert TOP 09 pro oblast zemědělství Herbert Pavera.

Podle něj by stát měl více podporovat zemědělce hospodařící v obtížných podmínkách. „Zemědělci by měli získávat dotace nejen na pěstování řepky, ale také za to, že budou hospodařit s půdou maximálně šetrně a v souladu s přírodou. Je důležité si půdy vážit a zároveň podporovat rozmanitost v zemědělství,“ dodal poslanec Pavera.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Ostrava 22. června 2015

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme