Ministr Válek se setkal se svým ukrajinským protějškem v Kyjevě

2. 11. 2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek při včerejší vládní cestě do Kyjeva jednal se svým ukrajinským protějškem, Viktorem Ljaškem, a zúčastnil se společného jednání vlád obou zemí i jednání s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Ministři zdravotnictví kromě jiného jednali o možnosti zapojení České republiky do rekonstrukce ukrajinského zdravotnictví, obnově zdravotních kapacit a nastavení tamního vzdělávacího systému, ze kterého by mohly těžit ukrajinské i naše univerzity. Probrali zároveň zapojení českého zdravotního průmyslu do obnovení dostupné lékařské péče.

„Již na začátku války a uprchlické krize jsem deklaroval, že Česká republika uprchlíkům a zdravotníkům v jejich řadách bude pomáhat tak dlouho, jak bude třeba. Dlouhodobě ale také říkám, že chceme, aby se příchozí ukrajinští lékaři a zdravotníci mohli co nejdříve vrátit zpět do své vlasti a podílet se tak na její obnově, až to bude bezpečné. To je koneckonců postoj i ukrajinského ministra. I nadále ale budeme Ukrajinu v jejím boji s agresivním nepřítelem podporovat,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jednání s ukrajinským ministrem zdravotnictví se účastnil i náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Jeho hlavním úkolem je nyní spolu s ministrem pomoci realizovat spolupráci, která byla v Kyjevě dohodnuta.

„Zahájili jsme jednání o rekonstrukci ukrajinského zdravotního systému, kde věříme v úspěšné zapojení českého průmyslu. Především je třeba obnovit tamní zdravotní kapacity, zajistit dostatek léčiv a nastavit spolupráci našich lékařských fakult s těmi ukrajinskými. Z té budou mít užitek ukrajinské i naše univerzity,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme