Ministr Jaromír Drábek rezignoval

Rozhodl jsem se rezignovat na funkci ministra práce a sociálních věcí. Necítím žádnou vinu, ale chci nést politickou odpovědnost, oznámil dnes odpoledne místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

3. 10. 2012

"Dnes rozhodl soud o udělení vazby na mého bývalého prvního náměstka Vladimíra Šišku. Já jsem avizoval, že jsem připraven převzít politickou odpovědnost za činy svých podřízených. Sice nemám žádné informace, jaký skutek a jak měl být spáchán, ale rozhodnutí soudu je pro mě dostatečným důvodem pro to, abych naplnil, co jsem avizoval,“ zdůvodnil své rozhodnutí ministr, který funkci předá k 31. říjnu. Jaromír Drábek chce po odchodu prvního náměstka předat ministerstvo v konsolidovaném stavu a také vytvořit dostatečný prostor pro výběr svého nástupce. Své rozhodnutí konzultoval s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem a premiérem Petrem Nečasem.

Za poslední rok a půl ve funkci ministra Jaromír Drábek realizoval zásadní část penzijní reformy, zefektivnil státní sociální systém a snížil provozní náklady v řádech stovek milionů korun. "Chci ještě do konce měsíce, než zcela odejdu z funkce, aby sněmovna schválila novelu zákona o sociálně-právní ochranu dětí,“ řekl odcházející ministr.

Miroslav Kalousek: "Já si jeho postoje velmi cením a myslím si, že někteří před ním neměli tolik odvahy ve stejné situaci. Přijal pouze politickou odpovědnost za své spolupracovníky, on sám žádnou vinu nenese. Má naši plnou důvěru a my si ho vážíme."

Petr Gazdík: "Snad najdeme kandidáta dříve, než kvůli rozporům v ODS padne celá vláda.“

Helena Langšádlová: "Kauza pana bývalého náměstka Šišky nás před volbami nepochybně poškodí, ale tím, že pan Drábek takto rychle reagoval, budou škody minimální.“

Marek Ženíšek: “Jaromír Drábek žádnou vinu sám o sobě nenese a přijal odpovědnost za pracovníky svého ministerstva. Proto jeho rozhodnutí považuji za velmi odvážné a férové. Věřím, že málokdo by v takové situaci reagoval stejně. Velice si toho vážím. O jeho nástupci se budeme v TOP 09 debatovat.“ 

TOP 09

V Praze 3. 10. 2012

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme