Kalousek: Škoda že se Vondra nezachoval jako Drábek

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Jaromír Drábek se pro rezignaci rozhodl sám, do ničeho jsme ho netlačili, tvrdí ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalouska. V rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ také říká, že je škoda, že se podobně jako jeho spolustraník Drábek nezachovali další lidé z kabinetu Petra Nečase (ODS). Škraloup má za sebou například ministr obrany za ODS Alexandr Vondra, na což Kalousek v minulosti opakovaně upozorňoval.

3. 10. 2012

Co říkáte na krok ministra Drábka? Říkal, že ho projednával s vedením TOP 09; znamená to, že jste mu rezignaci doporučili?

Pana ministra Drábka nikdo netlačil ani mu nikdo nic nedoporučoval. On sám to v okamžiku, kdy na jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku byla soudem uvalena vazba, přestože pořád neví, čeho se měl údajně pan Šiška dopustit, vyhodnotil jako vážnou situaci a rozhodl se za svého spolupracovníka přijmout politickou odpovědnost. Já si toho nesmírně vážím, protože tím přijal i kus politické odpovědnosti za politickou kulturu v zemi. A nezbývá mi než si povzdechnout, proč se tak na jeho místě předtím nezachovali i jiní, ale je to otázka vkusu.

Budete tedy nyní tlačit na odchod ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), když je de facto ve stejné situaci? Policie obvinila jeho bývalou náměstkyni Janu Hendrichovou.

Nebudeme tlačit na ničí odchod. To je prostě jen otázka vkusu a odpovědnosti každého politika.

Dokdy vyberete Drábkova nástupce? A už máte nějaké kandidáty?

Trochu nafoukaně řeknu, že jsme intelektuálně i personálně velmi slušně vybavená strana, takže možností je několik. Ale to jméno musí projít standardním vnitrostranickým procesem a na něj nám prosím ponechte chvíli času(podle informací on-line deníku TÝDEN.CZ se předsenictvo  TOP 09 bude výběrem nového ministra či ministryně zabývat příští úterý - pozn. red.).

Jaký dopad podle vás bude mít současná aféra na krajské a senátní volby? Nejspíš už voličům nemůžete říkat, že jste strana, které se netýkají žádné skandály.

Myslím, že to můžeme říkat pořád, protože pan ministr Drábek se nedopustil vůbec ničeho. Pouze nasadil velmi vysokou úroveň politické kultury tím, že přijal odpovědnost i za své spolupracovníky. Což, jak jste si mohla v minulosti všimnout, není úplně zvykem.

Takže se nebojíte, že přijdete o voliče?

Vzhledem k tomu, že jsme strana pro přemýšlivé voliče, tak se domnívám, že na naše voliče to až takový vliv mít nebude.

 

Lucie Nekvasilová

tyden.cz, 3. 10. 2012, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme