Drábek: Pod koberec nic nezametu

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

Odcházející ministr Jaromír Drábek přiznává, že nikdo není neomylný, ale odmítá, že by hodlal uklízet stopy po svém bývalém náměstkovi.

5. 10. 2012

Na ministerstvo práce a sociálních věcí přicházel jako reformátor, za pár týdnů ho Jaromír Drábek opustí s cejchem muže, který dal příliš volnou ruku svému náměstkovi, jenž podle policie nabídl úplatek firmě OKsystem. Co si on myslí o údajné korupci na ministerstvu?

Stále věříte, že je váš náměstek Vladimír Šiška nevinný?

Ano, na tom se nic nemění ani k dnešnímu dni.

Vaše důvěra v něj je obdivuhodná. Neponechal jste mu až příliš velkou volnost na ministerstvu?

Byl jsem s ním ve velmi úzkém kontaktu řadu let a z této zkušenosti má důvěra pramení. Informoval mě velmi podrobně o věcech, o kterých jsem měl být informován. Na druhou stranu měl poměrně volnou ruku v manažerských úkonech, což mi umožnilo mnoho věcí dělat rychleji.

Považujete ho i za svého přítele?

Ano. Kromě té pracovní roviny má pro mě ten případ i osobní rovinu, protože rodinu pana Šišky to postihlo velmi silně. Jsem v kontaktu s jeho manželkou, znám se s jeho dětmi...

Ani jednou od začátku týdne jste nezapochyboval, jestli ta důvěra nebyla příliš velká?

Nebyla. Každý může udělat chybu, nikdo z nás není neomylný. Ale já věřím, že on rozhodně neudělal vědomě něco nečestného nebo špatného.

Podle policie nabídl firmě OKsystem zakázku na 100 milionů za to, že stáhne své podání na antimonoplní úřad. Dokážete si už představit, že by náměstek mohl takto někoho podplácet?

Neumím si to představit. Jak jsem pochopil z těch útržkovitých informací, tak jde o to, že mělo být považováno za trestný čin řešení vztahu mezi ministerstvem a firmou OKsystem v souvislosti se zakázkami, které ta firma na ministerstvu realizuje. To znamená, že šlo o standardní obchodní vyjednávání s obchodním partnerem.

Při kterém však podle policie padla korupční nabídka.

Nechápu, jaký by měla taková nabídka smysl. Podání na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ke smlouvám o dodávce systému na vyplácení nepojistných sociálních dávek nepodala pouze firma OKsystem. Kdyby své podání stáhla, nic by se tím nezměnilo, to řízení by trvalo dál. To je důležitá okolnost.

Policie však tvrdí, že má důkazy, které náměstka usvědčují, že firmě za vyřešení sporu nabídl lukrativní zakázku. Ani to vaši důvěru nenahlodává?

Vy si myslíte, že v rozpočtu ministerstva je sto milionů korun, které je možné uvolnit jen proto, že se tak náměstek rozhodne? My tady počítáme peníze opravdu pečlivě a sto milionů si opravdu neumím představit, kde by se v rozpočtu najednou vzaly.

Jsou tady projekty a velké IT zakázky, které připravujete. Tam by nemohl být prostor?

Sto milionů korun je hodně peněz, není to částka, která by se v rozpočtu ministerstva nebo správy sociálního zabezpečení dala schovat.

Slíbil jste, že necháte prověřit projekty, o kterých náměstek Šiška rozhodoval. Už jste začal?

Při přebírání agendy po prvním náměstkovi vyhodnocujeme, v jakém jsou stavu, jaké kroky tam byly učiněné, jaké je nutné učinit. To je standardní rutinní práce.

Ale to není kontrola.

Samozřejmě, jakmile bychom přišli na něco, co nehraje, tak bych to určitě nechal prověřit detailně.

Kontrolujete práci přítele, kterému bezmezně věříte. Jaké jsou záruky, že taková prověrka bude objektivní?

Každý, kdo mě zná, tak ví, že ty dvě věci dokážu oddělit velmi přesně. Jedna věc je někomu důvěřovat. Druhá věc je být přísný a hlídat si své věci, aby byly v pořádku. Pokud bude potřeba nějaké hloubkové prověření, tak je to záležitost mého nástupce. Zpětná kontrola je dosažitelná poměrně jednoduše, protože na všechno jsou papíry.

Můžete slíbit, že se žádný důležitý papír do konce října neztratí?

Mohu, ono to ani není dost dobře možné. Je mi jasné, že opozice a novináři si budou myslet, že tu budu něco zametat, ale to nemá žádný reálný základ.

V TOP 09 jste byl symbolem velkých reforem. Jak moc se vás dotýká, že nyní jste možná pro kolegy přítěží, která může straně uškodit ve volbách?

TOP 09 oslovuje voliče, kteří mají svůj vlastní názor a dokážou si vyhodnotit ty souvislosti, a já věřím, že naši voliči si ty souvislosti vyhodnotí.

Antonín Viktora

Mladá fronta DNES, 5. 10. 2012, rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme