Michal Zuna: Negativní vlivy sdílených koloběžek a kol nemůžeme ignorovat

Poslanec Michal Zuna (TOP 09) inicioval v Poslanecké sněmovně seminář k problematice sdílených koloběžek a bikesharingu. Semináře se zúčastnil primátor Bohuslav Svoboda (ODS), zástupci Ministerstva dopravy, Ministerstva vnitra, samospráv i provozovatelů sdílené dopravy. Panuje shoda na nutnosti řešení souvisejících negativních jevů. Možným řešením je posílení pravomocí samospráv.

27. 6. 2023

 „Z našich dat vyplývá, že sdílenou dopravou a zejména koloběžkami je negativně zasažena čtvrtina populace v České republice. Reagujeme na problematiku měst, která si nepřejí mít nadále takto omezen veřejný prostor. Problematický je hlavně nadbytek sdílených dopravních prostředků a překážky, které tvoří na chodnících, a nebezpečný způsob řízení zahrnující často i jízdu pod vlivem. Koloběžka na chodníku není jen drobná komplikace, ale také těžko řešitelný problém pro nevidomé,“ říká Michal Zuna k důvodům uspořádání semináře. 

Stávající legislativa neumožňuje uspokojivé řešení situace. To vyplývá i z metodiky, kterou vypracovaly ministerstva dopravy a vnitra. Navrhovaným řešením je tak například úprava legislativy spojená s posílením samospráv. „Navrhujeme, aby obce a města měly možnost přijetím obecně závazné vyhlášky stanovit pravidla pro provoz sdílené dopravy ve spojitosti s jejím dopadem na veřejný prostor. Starostové nejlépe vědí, která místa jsou problematická a jaká opatření by pomohla. Stačí jim svěřit nástroje k řešení,říká Zuna.

K problematice bikesharingu již dříve vznikla neformální pracovní skupina se zástupci Ministerstva dopravy, Ministerstva vnitra, hlavního města Prahy a městských částí. “Na základě předchozích jednání a semináře bude připravena finalizace potřebného řešení úprav. Varianty jsou dvě. Buď úprava stávající legislativy, jako příklad lze konkrétně uvést získání pravomocí obce formou obecně závazných vyhlášek. Druhou variantou pak tzv. Lex specialis, který by stručně zahrnul potřeby měst,” uzavírá Zuna

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme