„Lex Langšádlová“: Krajské dotace jinak

Změnit zacházení s krajskými dotacemi tak, aby se již nadále peníze nepřidělovaly na základě těžko sledovatelné libovůle hejtmanů, to je hlavní cíl reformního návrhu poslankyně a místopředsedkyně rozpočtového výboru Heleny Langšádlové.

20. 8. 2012

Pro poskytování dotací z krajských rozpočtů nejsou nyní stanovena téměř žádná pravidla a žádné povinnosti, současná legislativa totiž předpokládala, že se hejtmani budou chovat transparentně. „V tuto chvíli tak kraj v podstatě může přidělit dotaci podle toho, jak se hejtman vyspí, s kým je kamarád nebo kdo mu dá láhev vína. Zkušenosti z poslední doby mě přesvědčily, že je potřeba tuto praxi změnit,“ popisuje Helena Langšádlová, proč návrh předkládá. „Návrh Heleny Langšádlové vítám a podporuji jej. Jedná se další krok pro zvyšování transparentnosti veřejných rozpočtů,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Problematika krajských dotací se týká mnoha miliard korun ročně. Veřejnost se přesto většinou dozví pouze o výši dotace a jejím příjemci, chybí však zdůvodnění, proč byla někomu udělena, proč někomu jinému odepřena a proč se vlastně kraj danou oblast vůbec rozhodl podporovat. „Často se vůbec nezveřejňují podrobná kritéria, podle kterých se dotace udělují,“ říká Langšádlová, která svým návrhem nyní upozorňuje, že současný systém nahrává korupci, klientelizmu a prosazování stranického klíče či neefektivnímu nakládání s penězi daňových poplatníků.

V novele zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů proto Langšádlová navrhuje pro kraje obdobná pravidla transparentnosti, jaká se chystají pro dotace ze státního rozpočtu. „Návrh umožní veřejnou kontrolu, což je v boji proti korupci zásadní. Zároveň budou tato pravidla krajská vedení motivovat k hospodárnějšímu rozdělování prostředků daňových poplatníků. V případě jejich porušení bude kraji hrozit pokuta,“ dodala Helena Langšádlová.

Více informací o „lex Langšádlová“ naleznete v přiložených materiálech.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 20. 8. 2012

Přílohy
PDF Argumentář lex Langšádlová.pdf (102.7 kB) PPTX Prezentace lex Langšádlová.pptx (430.5 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme