Langšádlová: Stát má aktivity občanské společnosti podporovat, ne likvidovat

Sněmovna dnes znovu projednávala zákon o dětských skupinách. Norma měla původně pomoci alternativním formám péče o předškolní děti, nakonec ale jen ukazuje na snahu vlády vše regulovat a kontrolovat, říká místopředsedkyně poslaneckého klubu Jitka Chalánková.

24. 10. 2014

Podle našeho názoru by měl stát občanskou aktivitu podporovat, nikoli ji nastavovat pravidla a stavět do cesty regulace, které snahy aktivních lidí brzdí a likviduje. Poslanci TOP 09 proto původní verzi zákona o dětské skupině nepodpoří,“ říká Helena Langšádlová.

Zákon o dětské skupině se poslancům na stoly vrátil už ze Senátu, teď ho do sněmovny znovu poslal prezident. Důvodem je, že by norma byla pro určitá zařízení likvidační.

 „V první řadě je třeba říct, že zákon o dětské skupině ve skutečnosti nepřináší nic nového, kromě daňových výhod. Neumožňuje vznik něčeho, co by dosud nebylo možné,“ vysvětluje poslankyně Nina Nováková a upozorňuje, že důsledkem zákona by mohl být pravý opak, totiž zrušení některých forem zařízení pro předškolní děti.

V podobě, o které bude hlasovat sněmovna, totiž zákon zavádí pro všechny typy zařízení pro předškolní děti povinnost registrovat se, a to za náročných podmínek. Tyto požadavky přitom mnoho typů zařízení splnit nedokáže a v důsledku by pro ně proto přijetí zákona bylo likvidační.

Podpora všech alternativních forem péče o předškolní děti, je podle našeho názoru zcela namístě, tak, aby si rodiče mohli vybrat, kterou zvolí. Bohužel tato norma ji neposkytuje. TOP 09 má proto připravený návrh nový, s dobrovolnou registrací,“ uzavírá Helena Langšádlová. 

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

24. 10. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme