Krátíme Seznam nesvobody – rušíme šikanující zákony

10. 7. 2018

Poslanci TOP 09 navrhují změny zákonů, které vrátí občanům část svobod. Z tzv. Seznamu nesvobody, který strana před dvěma lety zveřejnila, chce ukončit cenzorskou pravomoc úředníků ministerstva financí a zcela zrušit zákon o prokazování původu majetku.

Podle zákona o hazardních hrách mohou dnes úředníci pouze na základě svého uvážení kdykoliv zablokovat podezřelé webové stránky. „Není možné nechat v rukou jednoho ministerstva tak bezprecedentní pravomoc, jako je zásah do svobodného internetového prostředí zdánlivě ve jménu boje proti hazardu. Navrhujeme, aby stát mohl zrušit webové stránky pouze se souhlasem soudu,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Další zákon ze Seznamu nesvobody (o prokazování původu majetku) zavedl novou praxi, kdy každý občan musí při pouhém podezření dokázat, že ke svému majetku přišel poctivě, a to i deset let zpátky. TOP 09 ho už v době schvalování označila za zbytečně šikanující. I bez něj mají daňové, celní a finanční orgány a orgány činné v trestním řízení dostatečné nástroje k postihování daňové kriminality. Navíc platí zákony proti praní špinavých peněz a proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Zákon o prokazování původu majetku však plně přenáší důkazní břemeno na občana a tím činní z každého daňového poplatníka „sprostého podezřelého“.

„Zákon, který může na základě podnětů finančním úřadům obtěžovat poctivé občany, nepotřebujeme. I ti, kteří v minulosti získali zcela legálně majetek, musí na základě udání souseda nebo konkurenční firmy v podnikání prokazovat, jak přišli ke svému domu a dokládat účtenky,“ uvedla 1. místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a dodala: „Stát má umět vymáhat právo a povinnosti adresně a zcela konkrétně. Ten ale dělá ze všech podezřelé, kteří musí dokázat, že nic neudělali.“

Seznam nesvobody TOP 09 zveřejnila v květnu 2016, aby ukázala na nově přijímané zákony, které omezují svobodu občanů. Zrušit nebo zmírnit některé z nich, například zavedení EET nebo kontrolního hlášení, poslanci klubu TOP 09 navrhovali opakovaně. Celý Seznam nesvobody najdete zde

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 10. července 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme