Kolář: Díky novému zákonu by bylo možné odebrat Rusku majetek v Česku

18. 1. 2024

Odborná skupina vedená poslancem Ondřejem Kolářem představila návrh zákona, který by umožnil odejmout majetky Ruské federace na území Česka. Zákon otevírá cestu k tomu, aby Rusko přišlo o desítky nemovitostí na našem území. 

Během toho, co Rusko na Ukrajině vraždí a vede proti nám hybridní válku, jim tu necháváme majetek a tolerujeme jim například to, že z Bubenče udělali Malou Moskvu. Když jsem to chtěl řešit, narážel jsem neustále na to, že současné zákony moc prostoru smysluplnému řešení nedávají. Proto jsem oslovil odborníky a s jejich pomocí dnes předkládáme návrh zákona, který pomůže vyřešit problémy, na které si roky nikdo netroufal ani podívat,“ říká poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. 

Ruské nemovitosti na území Česka a vlastně celé Evropy představují velký bezpečnostní problém. I poté, co v případě Česka přišly o diplomatickou ochranu, stále představovaly zdroj příjmů, díky kterému mohlo Rusko financovat svoji agresi. A nedávné zmrazení ruských majetků k vyřešení bohužel nestačí.  

Zmrazení majetků je bohužel pouze dočasné řešení, které Rusko umí obejít. V situaci, kdy i bezpečnostní služby varují před hrozbami z Ruska, je mnohem lepší najít způsob, jak Rusko vyšachovat úplně. A přesně to se nám, myslím, tímto návrhem zákona daří,“ říká bývalý diplomat a odborník na mezinárodní vztahy Vladimír Votápek. 

Zákon ve své hlavní části říká, že odejmutí vlastnického práva k majetku jakéhokoliv cizího státu na našem území je možné za účelem ochrany naší bezpečnosti. Navrhovaný zákon tak posiluje bezpečnost naší země.

„Právní stát musí mít možnost omezit vlastnické právo k majetku, jehož využívání je v rozporu s účelem, za nímž byl původně nabyt, ohrožuje bezpečnost, svrchovanost či samotné demokratické základy hostitelského státu,” říká bývalý ředitel Knihovny Václava Havla a diplomat Michael Žantovský.

„Odebrání majetku je nejen oprávněný a důležitý krok z pohledu naší bezpečnosti, ale také symbolické zdůraznění toho, že ruská agrese je pro nás zcela nepřijatelná. Rozpoutáním války na Ukrajině Kreml spáchal zločin, za který si zaslouží všeobecné odsouzení. A tohle je způsob, jak jednání Ruska odsoudit velmi jasně a čitelně,“ vysvětluje Vladimír Votápek. 

Návrh poslance Ondřeje Koláře je dalším svého druhu v Evropě. Podobnou legislativu aktuálně připravuje také Estonsko a Lotyšsko – oba státy tím chtějí zvýšit svou bezpečnost a vyrovnat se se zbytky sovětského vlivu. V obou státech už návrhy prošly prvním čtením. Kolář svůj návrh se zástupci Estonska a Lotyšska konzultoval, stejně tak ho řeší s českým ministerstvem zahraničí. 

„Návrh jsme v průběhu konzultovali s legislativci ministerstva zahraničí, kterým děkuji za podporu. Zároveň jsem již požádal o schůzku s panem ministrem, který o mé iniciativě ví a doufám, že ji podpoří. Věřím, že tady máme zájmy oba stejné, tedy oslabit vliv Ruska v Česku a trvale posílit naši bezpečnost,” doplňuje Kolář.

Česko by se v případě zavedení zákona stalo evropským lídrem v řešení problému, který má s ruskými majetky celá řada, především východoevropských zemí.

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme