Koalice SPOLU: Zrušením EET i pravidelným nastavením valorizace plateb za státní pojištěnce pomůžeme podnikatelům i všem občanům

23. 6. 2022

Zrušení EET je pro koalici SPOLU dlouhodobou prioritou. Případné obstrukce opozice považují vládní poslanci za nezodpovědné, a to především s ohledem na hrozbu znovuobnovení povinnosti evidence nejen pro restaurace a maloobchod, ale od 1. ledna 2023 i pro osoby ve službách, jako jsou například kadeřnice nebo lékaři. Na plénu budou poslanci jednat také o pozměňovacím návrhu vládní koalice, který zavádí pravidelné nastavení valorizace plateb za státní pojištěnce. 

Vojtěch Munzar, poslanec ODS a místopředseda rozpočtového výboru, k hlasování o zrušení EET uvedl: „Zrušení elektronické evidence tržeb je naší dlouhodobou prioritou. EET považujeme za pozůstatek z dob Andreje Babiše a Aleny Schillerové, který nepřinesl slibované příjmy státnímu rozpočtu, ale naopak neúměrně zatěžoval malé a střední živnostníky novými náklady a přinesl nové absurdní pokuty například za vydání souhrnné účtenky či nevyvěšení informační cedulky.“ „Dáváme jasně najevo, že si vážíme drobných živnostníků a podnikatelů, kteří jsou velmi důležití pro naši ekonomiku. Na rozdíl od minulé vlády se na ně nedíváme preventivně jako na sprosté podezřelé. Stát nemá vytvářet atmosféru nedůvěry, ale naopak vytvářet kvalitní podmínky, přátelské podnikatelské prostředí, omezit byrokracii a motivovat šikovné lidi k pracovitosti a podnikavosti,“ dodal Munzar.

„Elektronická evidence tržeb přináší zbytečnou administrativu podnikatelům, které provoz a aktualizace pokladních zařízení stojí podle dat ministerstva financí každoročně zhruba 1,5 miliardy korun. Když k tomu připočtu celkový náklad na straně státu za zhruba půl miliardy korun ročně, tak neexistuje důvod, aby tento neúspěšný experiment hnutí ANO pokračoval. Za koronavirové epidemie, kdy se evidence stala fakticky dobrovolnou, se ukázala její naprostá zbytečnost. Navíc nezapomínejme na fakt, že ze zákona se smí evidovat pouze hotovostní tržby, kterých má být oproti bezhotovostním platbám v roce 2025 podle odhadů jen asi pětina. Logicky se tak postupem času hypotetický rozpočtový přínos EET pro státní rozpočet blíží nule,“ vysvětlil důvody pro zrušení EET předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění měla původně za cíl řešit nadbytečné přebytky na účtech zdravotních pojišťoven, které nebudou v roce 2022 využity a byly by zátěží pro již tak schodkový rozpočet ČR. Průměrná platba za státního pojištěnce za rok 2022 byla proto nastavena na 1 767 korun za osobu a kalendářní měsíc,“ uvedl místopředseda Výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL). „Dnes však mimo samotnou novelu řešíme také pozměňovací návrh vládní koalice, který zavádí pravidelné nastavení valorizace plateb za státní pojištěnce, čímž naplňujeme jeden z důležitých bodů programového prohlášení vlády. Zavádíme jasný mechanismus garantující pravidelný nárůst plateb v následujících letech, který nebude záviset na aktuální politické náladě. Díky pozměňovacímu návrhu se výchozí pevná částka nastavila na hodnotu 1 900 korun za osobu na měsíc pro rok 2023. Valorizační mechanismus bude uplatněn od roku 2024,“ uvedl lidovecký poslanec a autor pozměňovacího návrhu.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme