× Pojďte do toho s námi.

Koalice SPOLU: Vyzýváme vládu k jednání o odškodňovacím zákonu

18. 3. 2021

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) vyzvala ministryni financí a ministra průmyslu a obchodu ke společnému jednání o odškodňovacím zákonu. Právě tento zákon by mohl konečně dát jasná a předvídatelná pravidla pro kompenzace firmám a živnostníkům, kteří už rok nemohou podnikat ve standardních tržních podmínkách.

„Je dobře, že vláda konečně pochopila, že desítky nepřehledných programů na podporu podnikatelů dobře nefungují. Nové vládní programy jdou sice správným směrem, ale pořád nejsou dostatečné a pro řadu podnikatelů žádnou pomoc nepřinesou. Není potřeba nic vymýšlet, náš odškodňovací zákon leží v PS už více než půl roku. Vláda ho může převzít a upravit. Znovu nabízíme jednání,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

„Současnou státní pomoc korunuje vládní chaos. Mnoho lidí i firem stále nedostává nic nebo jen takové minimum, že jim současná vládní opatření berou nejen obživu, ale v konečném důsledku i to nejzákladnější – střechu nad hlavou. S tím nemůžeme nikdy souhlasit. Do teď tito lidé po státu vesměs nic nechtěli, postarali se o sebe sami a pravidelně platili daně.  Nyní by se měla role otočit, ale výsledkem je jen zmatek. Dlouhé měsíce se snažíme o to, aby pravidla pomoci státu byla jasná, předvídatelná a především rychlá!” dodává předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Spravedlivá a předvídatelná pomoc podnikatelům měla přijít už dávno. Vláda patrně nechápe, v jak složité situaci podnikatelé jsou. Pokud nechceme mít z Česka jenom spálenou zem, je naprosto nutné najít společnou řeč nad finální podobou odškodňovacího zákona,“ upřesňuje Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Odškodňovací zákon si klade za cíl odstranění administrativní náročnosti desítek současných kompenzačních programů. Koalice SPOLU věří v jednoduchou, cílenou a rychlou pomoc všem podnikatelům a živnostníkům. Díky odškodňovacímu zákonu by stát kompenzoval 100 % fixních nákladů podnikatelům, kteří museli kvůli vládním nařízením zastavit činnost a 50 % těm, kteří museli kvůli opatřením činnost omezit.

Odškodňovací zákon by znamenal nápravu v nedostatečném odškodnění podnikatelů. Česká republika navíc odškodňuje i přes vládní sliby o ve srovnání s ostatními zeměmi velmi málo. Zatímco ministryně financí Schillerová slibovala přes bilion korun podpory, ministr Havlíček nyní mluví jen o části a namísto přímé podpory, slibuje úvěrovou garanci.

Společné jednání předsedů ODS, KDU-ČSL a předsedkyně TOP 09 s ministryní financí a ministrem průmyslu a obchodu se uskuteční v první polovině příštího týdne.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: