Koalice SPOLU a Piráti a Starostové: Zastropování cen energií je dalším krokem ke komplexní pomoci občanům

16. 9. 2022

 Poslanci vládní koalice se před začátkem dnešního jednání vyjádřili k vládnímu návrhu novely energetického zákona k zastropování cen energií. Jde o další ze sady opatření, která mají za cíl pomoci občanům překonat současnou náročnou situaci, stejně jako dřívější pomoc ve formě příspěvku na dítě ve výši 5 tisíc korun či navýšení příspěvku na bydlení.

„Hospodářský výbor včera na své 15. schůzi přijal doporučující usnesení pro plénum Poslanecké sněmovny schválit návrh zákona v předloženém znění s tím, že toto hlasování bylo jednomyslně schváleno všemi přítomnými členy hospodářského výboru. Návrh zákona má dvě zásadní části. Jedna se týká vztahu výrobce, dodavatele a příjemce energie. Řeší také pozici a kompetence Energetického regulačního úřadu, sankce a kompenzace. Důležité také je, že stát může nařídit, že se nesmí prodat energie třetí osobě. Druhá část představuje rámec pro vládní nařízení, který se týká cen a jejich zastropování. Předložený materiál byl velmi kvalitní a hospodářský výbor měl pouze drobné připomínky,“ říká předseda hospodářského výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Ivan Adamec.

„Chtěl bych velmi ocenit včerejší jednání hospodářského výboru, kde všichni poslanci – koaliční i opoziční – hlasovali pro tuto novelu zákona. Věřím, že toto konstruktivní jednání bez světel kamer bude pokračovat i na dnešním jednání Poslanecké sněmovny. A že se to opět nezvrhne v populistickou debatu, kterou často část opozice předvádí. Dávat peníze na energetická opatření je totiž jedna věc. Ale energetické úspory může udělat každý z nás – domácnosti i veřejný sektor. Musíme také zjednodušit administrativu při povolování např. fotovoltaických elektráren. To jsou opatření, která můžeme udělat bez velkých finančních nákladů a investic a můžeme je udělat hned,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

„Opatření, jakým je zastropování cen energií či úsporný tarif, elegantně doplní také pomoc ze strany ministerstva práce a sociálních věcí, které vede náš lidovecký ministr Marian Jurečka. Nejviditelnější pomocí je jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na dítě, který už ministerstvo vyplatilo, nebo aktuálně vyplácí, více než milionu dětí. Další sociální systémovou oporou je příspěvek na bydlení, který pomůže s vysokými náklady. V říjnu nás navíc čeká jeho navýšení. Pokud vláda příští týden tento návrh schválí, pak by se od 1. října zvýšil tento příspěvek pro nejohroženější domácnosti, jako jsou domácnosti seniorů s nízkými příjmy nebo například samoživitelky, a to až o 4 500 korun měsíčně. Společně s tím se rozšíří i okruh domácností, které na příspěvek budou mít nárok,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

„Sněmovna dnes projednává novelu zákona, která umožňuje stropování cen. Novela energetického zákona je rámcem pro vládu, aby mohla upravovat cenu energií a zajistit dostatek energií pro veřejný sektor, jako jsou nemocnice nebo například školy. Tento zákon v hospodářském výboru podpořili všichni poslanci, a to včetně opozičních poslanců SPD a ANO. Regulace bude možná od 1. ledna. Věřím, že diskuse na plénu bude konstruktivní a společnými silami schválíme nástroj pro pomoc českým občanům,“ uvedl člen hospodářského výboru a poslanec za hnutí STAN Ondřej Lochman.

Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů uvedl: „Mimořádná daň by měla umožnit získat zdroje na pomoc domácnostem tak, aby tato pomoc nebyla jen na dluh. Jsme zodpovědná vláda, z tohoto důvodu chceme zavést dočasnou daň z mimořádných zisků od firem podnikajících v energetice, rafinerií nebo bank. Předpokládám, že se bavíme o výnosu v řádu vyšších desítek miliard korun, záleží na jednotlivých variantách.“

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme