Kalousek: Chráníme práva spotřebitelů

13. 11. 2013

Lepší a transparentnější jednání a služby ve směnárnách přináší občanům nový směnárenský zákon. Ten zabraňuje situacím, kdy směnárny lákají klienty na výhodné kurzy, přitom však neuvádějí, že kurzy platí pro výměnu peněz až od určitého objemu. Novela, kterou připravilo ministerstvo financí ze vedení Miroslava Kalouska, začala platit v listopadu.

Nová opatření významně zvyšují ochranu spotřebitele na finančních trzích. Zamezují také situacím, kdy se klient dozví přesný kurz až ve chvíli, kdy dojde ke směně a již není možné od ní ustoupit. Zavádí se také povinnost směnárny vydat klientovi doklad, a to i bez jeho žádosti, aby se usnadnilo řešení pozdějších stížností.

„Jsem rád, že se podařilo dokončit legislativní proces těch návrhů, které jsme pečlivě připravovali v diskusích s odbornou veřejností. Přinášejí další posílení práv spotřebitelů na finančních trzích, o které jsem dlouhodobě usiloval,“ uvedl 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Poukazuje na dvě novely zákona o spotřebitelském úvěru. V listopadu totiž nabyl účinnosti nejen nový zákon o směnárenské činnosti, ale také opatření, které rozšířilo okruh působnosti finančního arbitra. Finanční arbitr pomáhá spotřebitelům řešit spory s finančními institucemi. Protože se jeho práce osvědčila, zvyšuje se jeho pravomoc také na oblast životního pojištění (např. stížnost na zprostředkovatele), investičních fondů a směnárenských obchodů.

„Posilování práv spotřebitele na finančním trhu budu prosazovat i z opozičních lavic. Je však třeba si uvědomit, že sebelepší zákon nepomůže v případě nízké finanční gramotnosti občanů. Proto bude na nové vládě, aby pokračovala v projektech na její zvyšování,“ dodal Miroslav Kalousek.

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09