Jiří Skalický ocenil studenta za diplomovou práci o cukrovce

19. 7. 2011

Cenu poslance Parlamentu ČR doktora Jiřího Skalického (TOP 09 a Starostové) obdržel student Katedry biologických a biochemických věd Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Mgr. Petr Laštovička. „Osobní dar 5 tisíc korun jsem mu věnoval za nejlepší diplomovou práci v oboru Analýza biologických materiálů. Součástí odměny byla také odborná publikace a psací souprava od společnosti Siemens,“ uvedl Jiří Skalický.

„Petr Laštovička se ve své práci zabýval problematikou cukrovky,“ vysvětlil Jiří Skalický a dodal:  „Téma je součástí projektu zaměřeného na Diabetes II. typu, při kterém Univerzita Pardubice spolupracuje dlouhodobě s univerzitou v německém Tübingenu.“

Petr Laštovička ve své práci sleduje určité látky (enzymy), které v organizmu člověka umožňují daleko dříve vyhledávat a zachytit příznaky onemocnění, a to ještě před tím, než se cukrovka vůbec projeví. Tím může být nemoc včas podchycena a pacient léčen. Stanovení těchto látek přispěje též ke sledování úspěšnosti léčby, když už je nemoc diagnostikována. „Onemocněním cukrovkou trpí stále častěji nejen lidé ve vyšším věku, ale i lidé středního věku a dokonce i děti. Z 90 % toto onemocnění závisí na životním stylu člověka, na jeho stravovacích návycích, na obezitě a teprve na posledním místě je dědičnost. Proto je kromě tabletek (antidiabetik) nezbytnou součástí léčby také změna životního stylu,“ zdůraznil Jiří Skalický. V České republice roste počet nemocných cukrovkou doslova raketově. Ročně je diagnostikováno až 10 000 nových pacientů, a to je v přepočtu na množství obyvatel jedno z nejvyšších čísel v Evropě.

„Jsem rád, že má pardubická univerzita takovéto nadějné studenty. Petr Laštovička mi udělal velkou radost i tím, že ve škole zůstává a pokračuje v doktorandském studiu, ke kterému jsem mu popřál hodně štěstí.  Jeho práci osobně považuji za velmi zajímavou a přínosnou a díky svým pravidelným kontaktům s univerzitou a katedrou budu jeho další výzkum v této oblasti sledovat,“ uzavřel Jiří Skalický.

TOP 09

19. 7. 2011

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme