Horáček: Pobočky pošty jsou odpovědností vlády, ne obcí

25. 5. 2015

Vláda neřeší vleklý problém s rušením poboček České pošty a chce odpovědnost za něj přenést na starosty obcí. Je to neuvěřitelný alibismus, kritizuje poslanec TOP 09 Václav Horáček. Novelu zákona o poštovních službách dnes projednává vláda.

Podle návrhu ministra vnitra by pošta měla dostat možnost v případě rušení poboček pouze oznámit obcím, že pobočku v jejich katastru už nechce obsluhovat a navrhnout jim, aby její provoz převzali v rámci úřadu. Pro obce by to znamenalo finanční zátěž, hmotnou odpovědnost a mnohdy by je to dostalo do neřešitelných situací. „Jakou možnost v takové situaci starosta má? Buď tuto odpovědnost přijme, čímž sice zachrání poštovní pobočku pro své obyvatele, ale zatíží obecní rozpočet. A také přijme nemalou míru odpovědnosti, včetně hmotné. Nebo takovou nabídku České pošty odmítne. Pak ale bude odpovědnost za uzavření pošty na starostovi, kterého mohou mnozí označit za viníka," říká poslanec TOP 09 Václav Horáček, který se problematikou rušení poboček České pošty zabývá.

Česká pošta má ze zákona povinnost poskytovat základní poštovní služby a nemůže se této povinnosti zbavit. Za nerealistický proto považuje poslanec Václav Horáček i další návrh, aby místní poštovní pobočky přesídlily do prostor regionálních obchodů. „Mnoho obcí dnes už nemá fungující obchod, nebo má jediný, jehož provozovateli jsou cizinci. Představa, že poštovní služby budou spravovat lidé, kteří mnohdy ani neumí dobře česky, je nesmyslná," uvedl k návrhu Václav Horáček (TOP 09).

„Vedení státního podniku Česká pošta, respektive ministerstvo vnitra, musí jasně říct, jaký bude další osud poboček na malých městech a obcích. Odpovědnost za toto rozhodnutí je na nich. A vláda by měla starostům garantovat, že změna nezasáhne rozpočty měst a obcí," míní poslanec Horáček.

„Odmítám snahu tuto odpovědnost přenést na starosty. Navíc v situaci, kdy jim stát ani pošta nedá reálný prostor pro zodpovědné rozhodnutí," říká poslanec Václav Horáček, který je rozhodnut se proti nápadu postavit v Poslanecké sněmovně a vyzývá starosty, aby se svými obavami oslovili poslance ze svých regionů.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme