Finanční ústava jako obrana proti populistům

Poslanci klubu TOP 09 předložili návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. „Předkládáme ho v podobě, která reflektuje všechny zásadní připomínky ČSSD vůči návrhu tehdejší vlády,“ připomněl bývalý ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

28. 11. 2013

Takzvaná finanční ústava a na ní navazující zákony stanovují dluhový limit, který nesmí být překročen. Zároveň ukládají automatická úsporná opatření, pokud se země k dluhovému limitu blíží. Jedná se například o omezení provozních výdajů, snížení platů ústavních činitelů, nemožnost přijímat nové závazky či zmražení platů úředníků. Pokud se země nachází těsně pod dluhovým limitem, vláda musí předložit návrh na vyrovnaný státní rozpočet. Jestliže limit překročí, požádá sněmovnu automaticky o vyslovení důvěry.

„Jsme připraveni diskutovat o jednotlivých parametrech, ale obecné principy by měly zůstat zachovány. Sociální demokraté stejně jako TOP 09 totiž podporovali přistoupení k evropskému fiskálnímu paktu. Z něho vychází povinnost schválit národní finanční ústavu. Doufám, že když teď bude ČSSD nejsilnější vládní stranou, tak k tomu paktu přistoupí a postaví se odpovědně i k finanční ústavě. Dá tím jasně najevo, že se nechce počítat k nezodpovědným populistům, kteří slibují nové výdaje, aniž by zajistili dodatečné příjmy,“ vysvětlil Miroslav Kalousek.

Dluhové omezení by se mělo vztahovat i na územní samosprávné celky. „Drtivá většina obcí hospodaří odpovědně, občas se ale vyskytnou odstrašující příklady, které paralyzují chod konkrétní obce na mnoho let se závažnými dopady na její občany. Velké riziko pak spatřuji v hospodaření většiny krajů, kterým dluh rychle narůstá. Zde má finanční ústava nepochybně smysl,“ uvedl poslanec Jan Farský.

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 28. 11. 2013

Přílohy
PDF Návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti.pdf (254.5 kB) PDF Prováděcí zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti.pdf (565.7 kB) PDF Změnový zákon k návrhu ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti.pdf (2.6 MB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme