Farský: Pro obce jsme vyvinuli VeřejnýPortál.cz

Nový způsob zadávání veřejných zakázek

28. 4. 2011

Jan Farský dnes na tiskové konferenci představil projekt VeřejnýPortál.cz. „Jde o portál, který zjednodušuje přístup podnikatelů k informacím o veřejných zakázkách. Je založený na jednoduché internetové aplikaci, která umožní zadavatelům vyvěsit své soutěžené zakázky ve veřejné databázi. Avízo o nich bude zároveň rozesláno registrovaným uživatelům, a to podle zvoleného filtru. Databáze bude k užitku především malým a středním firmám, avšak k dispozici je zdarma a pro kohokoli,“ popsal fungování stránky VeřejnýPortál.cz Jan Farský, starosta Semil a poslanec klubu TOP 09 a Starostové.

Všechny zakázky na jednom místě

Hnutí Starostové a nezávislí mělo o vznik portálu velký zájem. Sice už nyní se v několika městech vypisují veřejné zakázky na internetu, my bychom však přivítali daleko masivnější rozšíření tohoto systému. Konečně, právě příklad Semil, které pod vedením Jana Farského dokázaly ušetřit až 20 procent na veřejných zakázkách, ukazuje jeho výhodnost,“ podpořil VeřejnýPortál.cz Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOPSTAR a zároveň hnutí Starostů.

V Semilech soutěžíme všechny zakázky nad 30 tisíc korun od roku 2007. Funguje to, a není na to potřeba žádný nový zákon,“ říká Farský. „Chceme tak nyní zapojit i další města a obce. Právě v okamžiku, kdy se k nám připojí desítky dalších radnic, by neměly menší firmy kapacity denně kontrolovat takové množství internetových stránek. Proto vyvíjíme tuto aplikaci. Zajistíme tak, že se k podnikatelům dostane informace o soutěžích, které by je mohly zajímat, ale běžně by se o nich pravděpodobně nedozvěděly,“ doplnil.

Farský si od systému slibuje, že přispěje k optimalizaci cen vysoutěžených zakázek, protože se o nabídkách dozví více potenciálních dodavatelů. „Korupce je apolitická a boj proti ní také. Tato služba je náš příspěvek v tomto boji. Zapojení nabídneme všem obcím, které budou mít zájem, bez ohledu na politické zabarvení radnice. Obcím umožní větší efektivitu vynaložení prostředků, firmám dá šanci,“ říká Farský.

Otevřeně na internetu

Aby mohli zadavatelé systém využívat, budou muset splnit jedinou podmínku: zveřejnit průběh zakázky na internetu. Přihlásit do systému se mohou prostřednictvím e-mailu registrace@verejnyportal.cz.

Zadavatel na internetové stránce jen vyplní požadovaná kritéria a zadá odkaz na vypsanou zakázku. „Časové nároky na používání systému budou minimální. Pověřený pracovník jen vyplní šest položek a odešle formulář,“ líčí Farský. Aplikace poté zašle registrovaným zájemcům (může jimi být kdokoli) prostřednictvím mailu výběr zakázek podle zadaného filtru. Kritérií pro třídění bude několik a bude možné je vzájemně kombinovat, aby uživatel dostal přesně ty informace, o které stojí.

Veřejnému portálu poskytla záštitu Asociace pro veřejné zakázky, Prague Business Club a iniciativa Vyměňte politiky! Aplikace je dostupná na adrese www.verejnyportal.cz.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme