Dostavby Dukovan se nesmí účastnit Rusko ani Čína, apeluje na tripartitu a Bezpečnostní radu státu koalice SPOLU

18. 2. 2021
  • Přizvání Číny a Ruska do tendru představuje bezpečnostní riziko
  • Oslovení a pozdější vyloučení dodavatelů z rizikových zemí z tendru vystavuje Českou republiku riziku arbitráže
  • Podle vládního zmocněnce pro jadernou energetiku jsou plně schopní tuto stavbu realizovat dodavatelé z Francie, Jižní Koreje či Spojených států

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka apelují ve společném dopisu na vládu, aby vynechala z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech dodavatele z bezpečnostně rizikových zemí.

„Musíme dbát na to, aby se na tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany nepodílely firmy ze zemí, které pro Českou republiku představují bezpečnostní riziko. V takto důležitých strategických projektech musí mít bezpečnostní hledisko celé zakázky stejnou váhu, jako jeho ekonomické aspekty,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

K přizvání Číny ani Ruska do tendru není žádný důvod. Jak sdělil vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, dodavatelé z Francie, Jižní Koreje či Spojených států jsou plně schopní tuto stavbu realizovat. „Pan vládní zmocněnec nás dále informoval, že dostavba je proveditelná, aniž by se na ní Rusko podílelo jako součást konsorcia, a že neoslovení Ruska by nemělo zásadní vliv na cenu projektu,“ upřesňuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Postup vlády, která chce Rusko přizvat, Českou republiku staví také do dalších rizik. Ostatní uchazeči se nebudou ochotně zapojovat do nerovné soutěže, ve které by jako soukromé subjekty soupeřily s Rosatomem prokazatelně napojeným na Kreml,“ dodává Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Dopis předsedů naleznete v příloze.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Přílohy
DOCX Dopis předsedů SPOLU.docx (126.4 kB)