Čísla místo mýtů

Mezinárodní srovnání České republiky s dalšími zeměmi v EU

Jak se Česku vlastně vede po stránce ekonomiky? Slova politiků v předvolebních debatách často vyvolávají dojem, že naše země za okolními státy pokulhává. Místo slov a mýtů proto dnes 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek představil nezpochybnitelná čísla.

3. 10. 2013

Budoucí růst české ekonomiky může být postavený na pevných základech. Podmínkou rozvoje země je, že nezačne žít na dluh.

„Cílem naší hospodářské politiky bylo zajištění makroekonomické rovnováhy a čísla dokazují, že tento úkol se podařilo splnit. Česko má v rámci Evropské unie nejnižší míru chudoby, jednu z nejnižších nezaměstnaností, je sociálně stabilní zemí, kde se bohatství rozděluje solidárně, a má desáté nejnižší daňové zatížení,“ řekl Miroslav Kalousek.

O naší budoucí prosperitě jsou věřitelé na finančních trzích přesvědčeni mnohem více než o prosperitě řady jiných sousedních zemí. Tato důvěra nám oproti ostatním zemím Visegrádské čtyřky umožňuje uspořit desítky miliard ročně na úrocích státního dluhu. Rozpočtové schodky jsme snižovali zejména díky úsporným opatřením a jen z menší části zvýšením daní.  Odpovědné snižování rozpočtového deficitu nicméně nebylo cílem, ale jen jedním z prostředků naší hospodářské politiky,“ dodal Miroslav Kalousek.

Podařilo se nám rovněž prosadit růst výdajů do klíčových oblastí – na podporu exportu, do školství a vědy a výzkumu. „Považuji v této souvislosti za neodpovědné škrtání výdajů na vědu, které navrhla současná nelegitimní vláda,“ uvedl Kalousek.

„Je pravdou, že hospodářství nerostlo tak, jak bychom si mnozí představovali. A je rovněž pravdou, že vláda odmítla uměle podporovat růst za peníze na dluh. Rychlejší růst okolních zemí byl však draze zaplacen vysokými úroky a nestabilitou, aniž se podařilo zastavit rostoucí nezaměstnanost. Jsem přesvědčen, že naše cesta je správná. Růst musí být postaven na zdravých základech,“ vysvětlil Miroslav Kalousek.  

TOP 09 bude podle něj nadále prosazovat odpovědnou hospodářskou politiku.   

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 3. 10. 2013

Přílohy
PDF Čísla místo mýtů - mezinárodní srovnání.pdf (1.8 MB)
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme