Chceme vědět, kdo získává dotace místo malých zemědělců

12. 6. 2018

TOP 09 chce řešit absurdní situaci, kdy většinu peněz z evropských dotací určených na rozvoj venkova stát posílá velkým podnikům. Finance přitom měly pomoci malým a středním firmám při modernizaci a inovacích. Na problém upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Poslanci TOP 09 navrhnou mimořádný bod na schůzi sněmovny, ve kterém budou zákonodárci žádat od ministerstva zemědělství seznam příjemců dotací a také návrh řešení.

„Pro TOP 09 je z principu nepřijatelné, aby dotace plynuly velkým konglomerátům místo malým a středním podnikatelům, kteří mají zájem o rozvoj venkova. Zjištění NKÚ ukazují rovněž na netransparentní rozhodování státu při přidělování dotací, které se míjejí účinkem,“ uvedla 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která kvůli problému už interpelovala premiéra.

„Nejde nám o žádné obstrukce, ani nechceme dlouho řečnit. Je ale důležité schválit usnesení, což se dá stihnout za pár minut. Poslanci by měli mít zájem znát seznam příjemců dotací a dozvědět se, jak chce ministerstvo situaci řešit. Zvlášť ve chvíli, kdy České republice hrozí sankce až 7,5 miliard korun od Evropské komise,“ dodala poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 nově předložila návrh zákona, který zvyšuje hranici pro odvod zdravotního a sociálního pojištění při dohodě o provedení práce. Z dnešních 10 000 korun by se měla zvýšit na 11 500 korun měsíčně. Pod novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou prosazuje poslanec Dominik Feri (TOP 09), se po několikaměsíčním vyjednávání nakonec podepsali poslanci ze sedmi sněmovních klubů.

„Vyšší limity budou znamenat vyšší výdělky pro studenty, kteří chodí na brigády, matky, které si přivydělávají na rodičovské dovolené, a také pro pracující důchodce. Hranice pro odvody se neměnila sedm let, nová zohlední alespoň inflaci. Jedná se o jasné pravicové a účinné řešení,“ říká poslanec Dominik Feri. 

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 12. června 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme