Chalánková: Změním zákon, základní lidská práva rodičů a dětí jsou v zásadním ohrožení

6. 10. 2014

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) chce iniciovat změnu zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Důvodem je situace nejen českých, ale i evropských rodin, kterým byly bez zásadních důvodů odebrány děti. O problému a možné změně pravidel se diskutovalo na mezinárodní konferenci, kterou poslankyně organizovala v pátek v Praze.

V posledních letech se objevuje v některých členských státech Rady Evropy trend, kdy neobyčejně vzrůstá počet dětí, které jsou odebrané z péče svých rodičů a následně svěřené třetím osobám. Média už delší dobu upozorňují na případy odebírání dětí bez relevantních důvodů. Oběťmi jsou čeští i slovenští občané žijící v zahraničí. Některé z nich otřásly i českou a slovenskou veřejností a vyvolaly širokou odbornou diskusi. Podle poslankyně Chalánkové jsou děti jsou často odebírány milujícím rodičům právě proto, aby systém fungoval a hodně lidí se z něj mělo finančně dobře.

„Konferenci o problému odebírání dětí z rodin považuji za mimořádně závažnou, až přelomovou. Slyšeli jsme osobní svědectví rodičů i právníků. Systém, který se postupně rozvinul v severských zemích, způsobil četné nevratné lidské tragédie. Svědectví o krádežích dětí rodičům v těchto zemích jsou strašlivá. Jsou stejná jako svědectví o postupech z nacistických koncentračních táborů. I tohle všechno jsme si vyslechli. A proto je nejvyšší čas zasáhnout i v České republice, než bude pozdě. Jde o obchod s dětmi. Prachsprostý kšeft,“ říká poslankyně a expertka TOP 09 na sociální politiku Jitka Chalánková.

Například právník Grégory Thuan Dit Dieudonné na konferenci vysvětlil možnosti a limity Evropského soudu pro lidská práva. Šokující svědectví přinesla také anglická psycholožka. Celý systém náhradní rodinné péče vede k rozbíjení rodin ve Velké Británii a nese známky organizované zločinné činnosti institucí státu. Často také dochází k umisťování dětí k pedofilům. „A kdo se třeba odváží zeptat na obchod s lidskými orgány v souvislosti s tímto systémem? Bohužel tyto anglické a severské vzory sociální péče se začínají pomalu, ale zato cíleně, prosazovat i v České republice. Věřím, že se najde mezi politickou reprezentací taková shoda, která to dokáže zastavit a my tak budeme schopni pomoci mnohým nevinným dětem a jejich původním rodinám. Nedokáži už ani vůbec uvažovat o tom, že by tento zrůdný systém snad někdy mohl být naším vzorem. Nedovolím, aby se v Evropě 21. století zacházelo s rodinami a dětmi takovým způsobem,“ dodala Chalánková.

Jitka Chalánková, poslankyně a expertka TOP 09 na sociální politiku

6. 9. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme