Chalánková: Pokud selže diplomacie, požádám sněmovnu o žalobu na Norsko

21. 1. 2015

Ještě dnes požádám paní velvyslankyni Norska o osobní setkání a také o informaci, jaké skutečnosti měla podle norské strany Eva Michaláková českým úřadům zatajit. Současně ji požádám o informaci, proč děti Michalákovy žijí již čtvrtým rokem odděleně u dvou pěstounských rodin a z jakého důvodu jsou jejich kontakty s vlastní matkou postupně utlumovány.

Stejný dotaz měla na základě usnesení Poslanecké sněmovny z 9. prosince 2014 položit norské straně i česká vláda. Od premiéra Bohuslava Sobotky proto očekávám, že Poslaneckou sněmovnu nejpozději do 15. února informuje, jak norská strana na vznesené otázky reagovala. Dotaz na důvody setrvání dětí v pěstounské péči je zcela legitimní, nelze jej považovat za zásah do nezávislosti norských soudů a norské úřady musí být schopny dát na tyto otázky odpověď bez ohledu na to, že paní Michaláková zahájila v Norsku nové řízení.

Vzhledem ke spekulacím o důvodech odebrání dětí připomínám, že veškerá obvinění, včetně podezření ze sexuálního zneužívání, vznesená Barnevernem proti Evě Michalákové byla odložena. Anebo v nich nebyla dokonce ani podána trestní oznámení. Policejní a lékařské zprávy mluví jednoznačně ve prospěch matky.

Jako osobní účastník včerejší schůzky s úředníky Barnevernu jsem upřímně zděšena. Barnevern výrazně přitvrdil podmínky styku matky s dětmi a neumožnil navýšení počtu jejích schůzek s dětmi v tomto roce, přestože v rozporu se svým dřívějším rozhodnutím neumožnil dvě schůzky v roce loňském. Výslovně matce pohrozil adopcí dětí v případě, že nevydá cestovní pasy obou chlapců. Potvrzuji, že na opakované výzvy právních zástupců rodiny úředníci nevysvětlili, z jakých důvodů musí děti i nadále vyrůstat v pěstounské péči, navíc odděleně ve dvou norských rodinách.

Postup Barnevernu podle mého názoru porušuje všechny mezinárodní normy ochrany práv dětí.

Norové zcela očividně postupnými a cílenými kroky vytěsňují matku ze života obou chlapců. Usilují o to, aby mohli být natrvalo adoptováni norskými rodinami. Jak jinak si vysvětlit postupné zkracování intervalu schůzek a zpřísňování pravidel jejich průběhu? Takový postup je nepřijatelný i v lidské rovině. Je krutý a bezcitný. V případě, že kroky české diplomacie a české vlády selžou, jsem připravena opětovně požádat sněmovnu o zvážení mezistátní žaloby na Norsko podle čl. 33 Evropské úmluvy o lidských právech.

V příloze naleznete oficiální výpis trestních oznámení od norské policie na Evu Michalákovou, ze kterého jasně vyplývá, že veškerá obvinění proti Evě Michalákové byla odložena.

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

Praha 21. ledna 2015   

Přílohy
PDF Potvrzení o trestním oznámení.pdf (474.5 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme