Chalánková: Norové odmítají komunikovat, vláda by měla zasáhnout

17. 9. 2015

K razantnějšímu postupu vůči Norsku v případu zadržovaných dětí Michalákových dnes vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. Reagovala tak například na informace o tom, že norská strana opakovaně nedovolila kontakt dětí s rodinou.

Norové odmítli spolupracovat na případové konferenci navržené českou stranou, nepovolili kontakt dětí s rodinou s odkazem na jejich školní povinnosti. Potvrzují se pochybnosti o regulérnosti probíhajícího řízení před Krajskou komisí, které matka prokazuje svou schopnost postarat se o děti, míní poslankyně.

Děkuji panu premiérovi Sobotkovi za to, že se v posledních dnech dokázal razantně postavit Bruselu v otázce uprchlických kvót. Očekávám, že se stejnou razancí se jako český premiér postaví Norsku v případě dětí Michalákových. Vláda musí odpovědět na aroganci, kterou Norsko zastírá fatální chyby svého úřadu a systému. Občanství není cár papíru a vláda je od toho, aby své občany ubránila,“ říká poslankyně Jitka Chalánková.

Poslankyně se také ohradila proti názoru ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která se dnes k případu vyjádřila na jednání Sněmovny. „Je alarmující, že ministryně vlády zpochybňuje institut státního občanství a základní vztah občana ke svému státu, včetně vzájemných povinností, které z tohoto vztahu plynou,“ uvedla poslankyně Chalánková a dodala: „Paní ministryně prokázala hrubou neznalost norského systému péče o děti. Jak může například širší rodině vyčítat, že nepodala žádost o svěření dětí do péče, když to norský právní řád vůbec neumožňuje?“

Pokud nedopadne aktuální řízení v Norsku návratem dětí k matce nebo průkazným vysvětlením, čeho se dopustila, požádá Jitka Chalánková o zařazení bodu na příští poslaneckou schůzi. „Vláda musí zasáhnout dřív, než za další rok a půl ve Štrasburku. Norsko už poněkolikáté odmítlo vysvětlit dosavadní postup, obraty v argumentaci a také, proč jsou děti s českým občanstvím již čtyři roky drženy v izolaci od vlastní mámy. Nadále se vymlouvají na utajení informací a neodpovídají na základní a logické dotazy,“ míní poslankyně.

Detaily řízení poslankyně Jitka Chalánková komentovat nemůže, aby neohrozila postavení rodiny v soudním sporu. „Mám podezření, že již mnoho okolností případu naznačuje, že celý proces je veden tak, aby organizace Barnevern nemusela uznat chybu a děti zůstaly u pěstounů.“ 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 17. září 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme