Česká republika už musí začít brát svoji obranu vážně

30. 11. 2016

Poslanci TOP 09 Jiří Skalický a Marek Ženíšek dnes při projednávání návrhu státního rozpočtu navrhli přesunout 2,2 miliardy korun do rozpočtu ministerstva obrany, a to z rozpočtu ministerstva zemědělství. Důvodem jsou dlouhodobě nedostatečné výdaje, které stát na armádu a její vybavení posílá. Peníze by měly pomoci urychlit klíčové nákupy vojenské techniky.

„Vláda deklaruje, že je zvyšování rozpočtu na armádu její prioritou. Při současném vývoji ale není možné dosáhnout výdajů ve výši 1,4 procenta HDP do roku 2020 a už vůbec ne 2 procent v roce 2025, jak vláda tvrdí. Muselo by dojít ke skokovému nárůstu. Proto navrhujeme přesunout peníze, aby se už příští rok mohly urychlit klíčové nákupy armádní techniky,“ říká 1. místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek

V současné době hrozí, že se armáda k důležitým akvizicím dostane mnohem později, než by bylo potřeba nebo dokonce vůbec. „Chceme, aby ministerstvo obrany z přesunutých peněz urychlilo nákupy techniky, která je dnes nesmyslně dělena do několika období, či je z rozpočtu vypuštěna úplně. Za poslední tři roky se ukázalo, že je nutné zcela změnit systém nákupu u velkých strategických zakázek,“ uvedl poslanec a člen sněmovního výboru pro obranu TOP 09 Jiří Skalický.

Mezi klíčové akvizice patří podle expertů TOP 09 jednorázový nákup mobilních 3D radiolokátorů (MADR) a letištních radiolokátorů, dozbrojení JAS-39 Gripen v rámci zvýšení schopnosti zásahu proti pozemním cílům, nákup velitelsko-štábních a spojovacích pandurů a modernizace samohybných kanónových houfnic. „Apelujeme na vládu, aby postupovala podle platné koncepce výstavby armády a výrazně tento proces urychlila,“ dodal poslanec Jiří Skalický (TOP 09).

Poslanci TOP 09 na problém s financováním armády upozorňují dlouhodobě. Při projednávání státního rozpočtu na rok 2016 TOP 09 navrhla zvýšení rozpočtu na obranu o další 2,3 miliardy korun, to ale vládní koalice a zejména ministr financí odmítli. Více najdete zde - http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/top-09-penize-na-tisice-uredniku-vlada-ma-na-obranu-zeme-uz-ne-19348.html

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 30. listopadu 2016   

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme