TOP 09: Peníze na tisíce úředníků vláda má, na obranu země už ne

10. 12. 2015

České armádě chybí až pět tisíc lidí a nemá ani dostatečný rozpočet na rychlou modernizaci a posílení svých jednotek. Při projednávání státního rozpočtu na rok 2016 TOP 09 navrhla zvýšení rozpočtu na obranu o další 2,3 miliardy korun, to ale vládní koalice a zejména ministr financí odmítli.

„Rozpočet na obranu se sice zvýšil, ale není dostatečný. S koaličními poslanci jsme se shodli na tom, že armáda potřebuje více peněz. Vláda ale dala přednost přijetí tisíce nových úředníků místo toho, aby v této bezpečnostní situaci personálně posílila armádu,“ uvedl poslanec a člen výboru pro obranu Sněmovny Marek Ženíšek.

Profesionální armáda je podle politiků TOP 09 základem české obrany a důležité jsou i spojenecké vazby v rámci NATO. Alianční závazky znamenají také dostatečné financování. Rozpočet na obranu je ale poloviční ve srovnání s tím, co NATO požaduje, tedy dvě procenta HDP ročně. „Koalice se zavázala k tomu, že rozpočet obrany průběžně do roku 2020 zvýší na 1,4 procenta HDP, ale to znamená skokové zvyšování v dalších letech. Naše ekonomika roste, bezpečnostní situace v bezprostředním okolí EU je špatná, proto nechápu, proč vláda nepřidá více peněz právě teď,“ dodal 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Každá spojenecká země by měla být schopná poskytnout Alianci jednu bojeschopnou jednotku. Česká armáda se skládá ze dvou pozemních brigád, které ale nejsou personálně plně zajištěny. „Náš spojenecký závazek tak lze splnit pouze doplněním jedné brigády o vojáky z druhé, z níž se však v takovém případě stane pouhé torzo. A to by v případě nasazení první brigády v zahraničí nebylo schopné naše území ubránit,“ popisuje poslanec a člen sněmovního výboru pro obranu Jiří Skalický (TOP 09).

Česká armáda potřebuje modernizaci a profesionalizaci. Zákony o branné povinnosti, o službě vojáků v záloze a o ozbrojených silách České republiky se aktualizují, mají vytvořit databázi i zavést formu povinných odvodů všech bojeschopných občanů (mužů i žen). Je třeba zatraktivnit celkový nábor do armády a posílit aktivní zálohy. Plán ministerstva obrany, který počítá s náborem do aktivních záloh (400 osob ročně v průběhu deseti let), nestačí. „Rozpočtová strategie je pouhé zalepování děr, nelze hovořit o rozvoji. Ministerstvo se chová jako bychom byli v období klidu a míru a žádné nebezpečí neexistovalo,“ kritizuje poslanec Marek Ženíšek. Evropa zažívá opakované teroristické atentáty, na Blízkém východě se regulérně válčí a na východní Ukrajině stále panuje neklid. Bylo by nezodpovědné nečinně přihlížet. Česká armáda si zaslouží více financí, lidí i jasnou koncepci. Je potřeba posílit bezpečnost České republiky i v klasickém pojetí, a to vojensky,“ dodal poslanec Jiří Skalický.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 10. prosince 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme