Apel předsedkyně TOP 09 na ministra kultury

22. 7. 2020

Vážený pane ministře,

dovoluji si na Vás veřejně apelovat, abyste opravdu začal hájit zájmy kulturního sektoru, jehož jste ministrem, a ne se pouze "rozhořčil" během jeho další devastace.

Už při prvních restrikcích, spojených s koronavirovou krizí, došlo k uzavření kin či divadel v řádu jednotek hodin, aniž by byly domýšleny veškeré důsledky takového opatření. V jiných sektorech dostali provozovatelé čas na přípravu alespoň do druhého dne. 

Nechalo Vás to tehdy vcelku chladným. Zastával jste tezi, že ministerstvo kultury se má starat jen o kulturu státem zřizovanou, jakékoliv ekonomické vazby ji ve Vašich očích z nároku na státní péči diskvalifikovaly.

S potěšením jsem v minulých týdnech zaznamenala, že jste svůj pohled změnil a uvědomil si skutečný význam i přínos kreativních průmyslů. Výsledkem je ostatně alespoň nějaká podpora, kterou jste sektoru ve spolupráci s MPO vyčlenili.

Po čtyřech měsících se však situace opakuje a konání kulturních a společenských akcí bylo v Moravskoslezském kraji v podstatě z minuty na minutu zrušeno. Stalo se tak po dlouhých týdnech ujišťování, že se v regionu vlastně nic neděje a situace je pod kontrolou. Je to váš region, jistě vám nemusím vysvětlovat, že šlo o akce a festivaly, které mají pro celý Moravskoslezský kraj obrovský význam nejen kulturní, ale také ekonomický. Nemusím ani zmiňovat, že jsou tyto akce také nejlepší reklamou pro kraj nejen v rámci celé České republiky, ale pomáhají zlepšovat jeho renomé i daleko za hranicemi.

Dnes pořadatelé těchto akcí bojují o přežití. Nevybíravý páteční zásah jim situaci ztížil ještě více. Ve světle pátečních událostí dochází k opravdové paralyzaci kreativních průmyslů, nikdo již nemůže plánovat, co se bude dít ani druhý den.   

Je ostudné, že podporu kreativnímu sektoru, kterou jste oznámili už před měsícem, nyní prezentujete jako bezprostřední reakci na události v Moravskoslezském kraji.

Chápu, že je velmi jednoduché svalit vše na KHS a pak se nad jejím rozhodnutím pohoršovat. Jako ministr kultury však nesete nad celým sektorem zodpovědnost a já Vás žádám, abyste vytvořil takové legislativní podmínky, aby měl vůbec šanci smysluplně fungovat.

Budu ráda, když pro přímo postižené najdete opravdovou pomoc. Zároveň budu ráda, když svým kolegům ve vládě vysvětlíte, že podobě jako nelze okamžitě zastavit provoz v drůbežárně, nelze bez ekonomických následků zastavit ani realizaci kulturních a společenských akcí.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme