AntiCovid tým SPOLU chce znát termín návratu dětí na druhý stupeň základních škol a otevření dětských skupin a lesních školek

21. 4. 2021

Vláda v pondělí rozhodla o obnově praktické výuky na středních a vysokých školách od 26. 4. 2021, což je krok správným směrem. Současně vyzýváme vládu, že by měla zvážit také návrat žáků na druhém stupni základních škol, a to ve stejném nebo nejbližším možném termínu. 

Testování dětí je už nyní zajištěno a školy by si s tím dokázaly bez problémů poradit i se zachováním všech režimových opatření pro bezpečný návrat žáků do škol. Zbylou část žáků v mateřských školkách, na středních a vysokých školách doporučujeme zahrnout do třetí vlny návratu dětí do škol a to ideálně od 10. 5. 2021 po předchozím vyhodnocení epidemického vývoje ve školách.
 
Uzavřené dětské skupiny

Zároveň vládu a Ministerstvo zdravotnictví žádáme, aby co nejdříve umožnila otevření dětských skupin, které jsou samy o sobě omezeny počtem na maximálně 15 dětí. 

Je to nejen otázka pomoci rodičům, kteří dnes musí složitě kombinovat péči o děti a své zaměstnání, což je v řadě případů neslučitelné, nicméně rodiče do práce z řady důvodů prostě musí. Obecně se ví o masivním vzájemném hlídání dětí v rodinách, což ovšem popírá logiku omezení sociálních kontaktů. V neposlední řadě se jedná také o přežití dětských skupin, které jsou v současnosti zcela bez příjmů.
 
Jsme pro znovuotevření lesních školek

Podobně žádáme o otevření lesních mateřských škol, kde podmínky vzdělávání dětí v přírodě nabízí minimalizaci epidemického rizika a současně pozitivním přínosem nejen pro fyzické ale i psychické zdraví dětí.

Volnočasové aktivity a sportování dětí

Dopady epidemie se velmi negativně projevují nejen v rodinném životě a vzdělávání, ale také vůči psychickému i fyzickému zdraví dětí. Je na čase tyto škody minimalizovat a pustit děti do přírody, umožnit kontakt s vrstevníky, obnovit amatérské sportování dětí ve venkovních prostorách. Vyzýváme vládu, aby těmito kroky fakticky pomohla dětem a podpořila jejich zdravý vývoj.  

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme