AntiCovid tým: Rotační výuka na 1. stupni je faul na děti, učitele i na rodiče. Školy se musí vrátit do normálního režimu

4. 5. 2021

Rotační výuku pokládá AntiCovid tým za dočasné a neúplné řešení. Tento režim nadále velmi zatěžuje rodiče, děti i pedagogy. Proto je zapotřebí zejména na 1. stupni základních škol rotační výuku ukončit a udělat maximum pro to, aby se žáci do škol začali v normální režimu vracet. Už po víkendu se v Česku otevírají obchody a služby. V této situaci pokládají členové AntiCovid týmu za zásadní, abychom přestali odkládat vzdělávací systém na druhou kolej.

Vyzýváme vládu, aby:

  • Uvolnila školy podle jasných a předvídatelných pravidel

Dopady epidemie se velmi negativně projevují nejen v rodinném životě a vzdělávání, ale také vůči psychickému i fyzickému zdraví dětí. Je na čase tyto škody minimalizovat a pustit děti škol, a to od 10. května žáky na základní školy a k 17. květnu pak studenty středních a vysokých škol. Samozřejmostí jsou dostupné a šetrné PCR testy, pomocí nichž budou školy ověřovat zdravotní způsobilost dětí.

  • Zrušila rotační výuku na 1. stupni

Všechny proběhnuvší testy u dětí prokazatelně poukazují na to, že výskyt viru je skutečně u dětí velmi nízký, zejména u těch mladších prvostupňových. Není tak nadále nutné, aby žáci nadále trpěli sociální izolací, deprivací a minimem pohybu.

  • Představila jasný, přesný a proveditelný plán pro otevření kultury

V podobné situaci jako školství je i kultura. V těchto dnech se v omezeném režimu otevírají některá muzea či galerie, ale žádná velká perspektiva rozvolnění v kultuře na obzoru není. Pořadatelé kulturních akcí ani kulturní instituce netuší, podle jakého klíče budou moci obnovit svoji činnost. Pro to, aby kultura přežila, je zapotřebí, aby vláda představila nejen jasný plán a harmonogram, ale také vytvořila funkční systém podpor.

  • Zveřejňovala kapacitu volných očkovacích míst v reálném čase

Kapacity očkovacích míst sice pravidelně sledují krajští koordinátoři, ale informace od nich se k lidem nedostávají včas. Bezpodmínečným cílem úspěšné očkovací strategie musí být maximální využití kapacit všech očkovacích center. Apelujeme tedy na to, aby očkovací centra zveřejňovala v reálném čase počet volných míst pro očkování.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme