Anticovid tým: Nesmíme omezovat výuku. Děti se mají vzdělávat, ne být předmětem průzkumu šíření COVIDu

1. 9. 2021

AntiCovid tým koalice SPOLU pokládá za samozřejmé, aby po otestování žáků antigenními testy na začátku školního roku probíhala výuka bez omezení. V případě škol, kde testy odhalí nákazu, je nutné postupovat v součinnosti s příslušnou hygienickou stanicí tak, aby byla výuka co nejméně omezena. Apelujeme na vládu, aby v žádném případě již nepostupovala cestou plošných uzávěr. Škody způsobené nejen v rámci vzdělávání, ale i psychosociálního vývoje dětí nelze dále prohlubovat.

V případě příznivých výsledků vstupního testování považujeme za nedůvodné nadále požadovat používání respirátorů ve školách, které samo o sobě působí značné organizační problémy. Stejně jako je nešťastné omezovat kontakty dětí ve škole pouze na vlastní třídní kolektiv. Školy se mají soustředit na dostatečnou hygienu, používání dezinfekce, časté větrání a další doporučená opatření.

Stejně důležité také je, aby normálně fungovaly školní družiny a kluby nebo školní stravování, a velký důraz klademe i na standardní běh kroužků i dalších mimoškolních aktivit. Jsou nedílnou součástí vzdělávacích programů škol a jejich omezování má negativní vliv na kvalitu vzdělávání stejně jako na pozitivní vztah žáků ke škole a vzdělávání samotnému. 

Prioritou koalice SPOLU je, aby už v žádném případě nedošlo k uzavření škol a přerušení prezenčního vzdělávání.

Protilátky bychom měli uznávat, podobně jako v Rakousku

AntiCovid tým se opakovaně zastává těch občanů, kteří mají pozitivní test na protilátky a nechtějí se nechat očkovat. Je třeba si uvědomit, že vláda a ministerstvo zdravotnictví pod vedením ANO zvolilo v boji s COVIDem koncem zimy a na jaře letošního roku taktiku plíživého promořování, za což jsme zaplatili krutou daň 30 000 zmařených životů. Totálně selhalo testování a trasování. Množství občanů, kteří byli v karanténě, nebylo včas kvalitně testováno. AntiCovid tým na to dlouhodobě a opakovaně upozorňoval vládu i ministerstvo zdravotnictví. Dodnes bohužel neexistují data, kolik občanů prodělalo onemocnění COVID-19.

Jsme přesvědčení, že je možné uznat protilátky jako ekvivalent očkování. Vyzýváme vládu k tomu, aby tento krok udělala, stejně jako sousední Rakousko. Kdo má dostatek protilátek, nemusel by být očkován. Většina neočkovaných zdravotníků se nechce nechat očkovat právě proto, že mají vysoké protilátky. Podobná situace byla ve zdravotnickém systému řešena před dvěma lety při epidemii spalniček, kdy se také přihlédlo k množství protilátek v těle.

Přikládáme několik argumentů pro uznávání protilátek:

  • Průkaz protilátek je jasnou známkou, že imunita zafungovala.
  • U očkovaných protilátky nekontrolujeme. Pokud u rizikových skupin ano (imunosuprimovaní) a mají je negativní, tak uvažujeme, že jsou dostatečně chráněni.
  • Nelze určit optimální hladinu protilátek (nejsou data a rovněž výsledky firem se v absolutní hodnotě liší o stovky procent.  Např. u firmy Roche (Švýcarsko) hodnota 160 (norma 1,0) je vhodná pro dárce léčebné plazmy. U firmy Abbott (USA) je norma do 50 IU/l, hodnota pro dárce léčebné plazmy je asi 3300 IU.
  • U dárců léčebné plazmy se protilátky měří a určuje se dostatečná hladina již řadu měsíců.
  • Není ani určena optimální hladina protilátek úspěšného očkování.
  • Testy na určení protilátek COVID jsou dnes již dobře dostupné a levné.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme