AntiCovid tým: Chceme od ministra zdravotnictví slyšet, jak bude přes prázdniny využívat pandemický stav

29. 6. 2021

Na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny chce koalice SPOLU diskutovat o tom, jak hodlá vláda fungovat přes léto s ohledem na nemoc covid-19. Pokud totiž ministerstvo zdravotnictví není schopné vyhlásit jediné opatření bez toho, aby porušilo zákon, pak je platnost pandemického stavu v České republice zbytečná. Dalším tématem je sekvenování. Podle AntiCovid týmu je zapotřebí, aby rezort zdravotnictví zveřejnil přehlednou mapu laboratoří, které jsou schopné provádět zdarma PCR testy. Sekvenování je podle odborníků jedinou možností, jak včas předejít novým nebezpečným mutacím koronaviru. Zapotřebí je také přesně stanovit, jak bude vypadat podzimní testování ve školách.

„Obáváme se, že se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo přijmout ani jedno opatření, vycházející z pandemického zákona, které by posléze soud neshodil jako protizákonné. Náš zásadní dotaz a zároveň obava tedy zní, jestli má ministr zdravotnictví a jeho tým odborné kapacity k tomu, aby byli schopni přijímat aspoň nějaká opatření v souladu s pandemickým zákonem. Pokud na to nemá, tak je zbytečné, aby pandemický stav platil a o tom chceme diskutovat, protože bude poslední schůze Poslanecké sněmovny. Vzhledem k šířícím se mutacím v některých zemích a vzhledem k tomu, že naši občané budou cestovat na dovolené, považujeme za zásadní sekvenování. Chceme, aby ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo mapu laboratoří, které budou zdarma provádět PCR testy, a aby zveřejnilo také mapu, které laboratoře jsou schopné sekvenovat. Chceme vědět, zda je náš stát připraven zachytit nové mutace a zda je systém PCR testování funkční,” říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.

„Česká republika se musí dobře připravit na návrat dětí do škol po letních prázdninách. Už teď je potřeba nachystat veškeré podmínky. Zaznamenali jsme, že ministerstvo zdravotnictví chce zaplatit 210 milionu korun za nákup antigenních testů do škol, i přestože víme, že zejména pro tuto skupinu jsou antigenní testy velmi nespolehlivé. V praxi se podařilo ukázat, že celá řada škol byla schopna zajistit více vypovídající PCR testování. Apelujeme na ministra zdravotnictví a na vládu, aby přichystali PCR testování pro návrat žáků do škol, které by zabránilo dalšímu možnému šíření. Navrhujeme řešení, které se ukázalo v praxi jako funkční a pokud se ČR začne na tento způsob testování připravovat dostatečně dopředu, tak bude i hospodárnějším krokem,” dodává místopředseda ODS Martin Kupka.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme