Niedermayer: Nové energetické štítky v EU

13. 6. 2017

Evropský parlament dnes přijal nová pravidla pro označování elektrických spotřebičů energetickým štítky. Upravená stupnice od energeticky nejúčinnějších výrobků v kategorii A po nejméně účinné v kategorii G bude lépe odpovídat zlepšování energetické účinnosti výrobků a usnadní rozhodování spotřebitelů.

Tento pokrok vítá Luděk Niedermayer (TOP 09), který působí ve Výboru EP pro průmysl, výzkum a energetiku: „Energetické štítky usnadňují spotřebitelům rozhodování o nákupu spotřebitelů, umožňují jim šetřit peníze a podněcují zlepšování na straně výrobců. Tento systém v Unii vznikl již v 90. letech a za tu dobu se stal štítek v nejvyšší kategorii známkou určité kvality, o kterou výrobci usilovali. Ovšem na stranu druhou, pokrok v energetické efektivitě vedl k tomu, že v nejvyšší kategorii A, se dnes nachází naprostá většina výrobků, což přínos systému oslabuje.“

„Přijatý návrh si klade za cíl pomoci, aby přínos tohoto systému pokračoval i dále do budoucnosti, umožnil spotřebitelům kvalifikované rozhodování a motivoval výrobce. Zrušení nepřehledných kategorií A plus a pravidelné přehodnocování stupnice zajistí odlišení těch nejvyspělejších výrobků od ostatních a tím snazší rozhodování spotřebitelů,“ vysvětluje Luděk Niedermayer.

Odhlasovaný text regulace byl již dohodnut s členskými státy v Radě v rámci tzv. trialogu a pro jeho vstup v platnost tak již zbývá jen formální potvrzení této dohody na úrovni ministrů členských států.

Marek Hannibal

Osobnosti: