Zuna: Fotbalové mistrovství se nemá konat ve státech, které nedodržují lidská práva

Od neděle probíhá fotbalové mistrovství světa FIFA v Kataru. Na pořádání turnaje ve státě, kde jsou systematicky pošlapávána lidská práva a svobody, má poslanec TOP 09 Michal Zuna jasný názor, který vysvětluje ve svém komentáři.

23. 11. 2022

Začalo vánoční fotbalové mistrovství. Na stadionech postavených na hrobech tisíců dělníků. V zemi, kde ženy žijí v mužském poručnictví a jiný než heterosexuální vztah je kriminalizován.

Finanční prostředky, které se okolo fotbalového mistrovství točí, daleko přesahují lidskou představivost. A přesahují i etiku etické komise FIFA. Katarská fotbalová investice je rovna přibližně velikosti tří rozpočtů České republiky.

Nesouhlasím s tím, že politika do sportu nepatří. Pořádat nejsledovanější událost v zemích, kde se nedodržují lidská práva jako je Rusko (2018) nebo Katar? Čeká nás příště od organizace FIFA ještě Severní Korea nebo oblíbená Čína? Tento fotbalový svátek bojkotují média, fanoušci i umělci, kteří měli vystupovat na zahajovacím ceremoniálu. Hodnoty i sport je třeba upřednostnit před zájmy nedemokratických režimů.

Michal Zuna, Poslanec Parlamentu České republiky

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme