Zuna: Chceme zpřísnit tresty za znásilnění

Novou definici znásilnění, ratifikaci Istanbulské úmluvy a přísnější tresty pro pachatele domácího a sexuálního násilí chce zavést nová iniciativa věnující se problematice násilí na ženách a dětech. Právu to řekl jeden z iniciátorů změn Michal Zuna (TOP 09), poslanec a člen podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí. Konkrétní návrhy zákonů plánují předložit na podzim.

14. 2. 2022

Připravujete zpřísnění legislativy v oblasti domácího a sexuálního násilí. O co konkrétně půjde?

Jedná se o iniciativu pro problematiku násilí na ženách a dětech. Vznikla pracovní skupina v Poslanecké sněmovně ve spolupráci s advokátkou Lucií Hrdou a organizacemi Bílý kruh bezpečí a ROSA. Problematiku chceme řešit ve třech rovinách: společenské, legislativní a soudní.

Která rovina je pro vás nejdůležitější?

Pro mě jako poslance a muže je zásadní rovina společenská. Je důležité vyslat společnosti signál, že domácí a sexuální násilí se nesmí přehlížet, tolerovat a bagatelizovat. Moje role jako politika je o tom hovořit. Veřejné výstupy či semináře pro odborníky a politiky, které s neziskovými organizacemi připravujeme, jsou nástroje pro otevření tohoto tématu.

Jaká opatření proti domácímu a sexuálnímu násilí chcete zavést v legislativě?

Bezpochyby se budeme věnovat redefinici trestného činu znásilnění či zavedení Istanbulské úmluvy. Budeme také chtít odpovídající tresty. Nahlášení a řešení znásilnění je pro oběti těžké a na konci útrap čeká podmíněný trest pro násilníka.

Statistiky ukazují, že v České republice se domácí násilí týká každé čtvrté domácnosti, což je alarmující číslo. Dochází ke zhruba dvanácti tisícům případů znásilnění ročně. Z toho pouze zhruba sto pachatelů míří do vězení a další stovka dostává podmíněné tresty. Je to jen další zklamání pro poškozenou. Jsem přesvědčen, že podmínka za znásilnění je nedostačující a neodpovídající.

Jak chcete přimět soudy k přísnějším trestům za znásilnění?

Soudy musí uplatňovat rozsah trestů od nejvyšší sazby. Pokud se bude uplatňovat na spodní hranici, snaha o změnu může být zbytečná. Bavíme se tedy o průběžném školení soudců, jehož cílem bude, aby se soudy k obětem chovaly citlivěji než nyní. Jde o přístup k oběti. Mluvím i o obecné rovině, aby oběť měla vůli trestný čin řešit a soud měl vůbec možnost a příležitost potrestat násilníka. Poškozeným nesmí být kladeny překážky.

Jaké překážky myslíte?

Jde například o moment, kdy oběť zmíní rodině či přátelům svou domácí situaci, a potom může přijít dotaz: „A proč neodejdeš?“ Od nejbližších tedy namísto empatie přichází obvinění a nevhodné otázky. Oběť ztrácí důvěru k nejbližším a pak ji neočekává od dalších institucí, ať už to je policie, soud, či neziskové organizace.

K oběti je nutno přistupovat co možná nejcitlivěji, aby byla ochotna situaci řešit a neztrácela důvěru v potrestání pachatele. V případě domácího násilí není snadné opustit násilníka a dost často žena s dítětem nemá kam odejít. Řešíme tedy například azylové domy, které jsou velmi podstatné.

Změnila se trestná činnost v oblasti domácího a sexuálního násilí?

Můžu komentovat poslední roky, kdy situace byla výrazně ovlivněna covidovou pandemií. Ta měla dopad na změnu návyků a chování, nyní trávíme více času doma. To mělo dopad zejména na domácí násilí, počet jeho případů vzrostl o padesát procent. Proto je důležité se tomu teď věnovat.

Proč tedy budou návrhy změn až na podzim?

Podle mě je to odpovídající doba s ohledem na to, jak je domácí a sexuální násilí náročné a citlivé téma. Je důležité najít odbornou i politickou shodu v plánovaných změnách.

Myslíte, že politici budou změnám nakloněni? Už jen zmiňovaná Istanbulská úmluva, která má za cíl prevenci a ochranu obětí násilí na ženách, je dlouhodobě poslanci odmítaná.

Doufám, že ano. Věřím, že k tomu budeme všichni přihlížet politicky a budeme mít snahu najít řešení společně. Přijde mi, že odmítání Istanbulské úmluvy vychází ze situace ve společnosti, kde se často tyto problémy přehlížejí a bagatelizují.

Jste pro ratifikaci Istanbulské úmluvy?

Istanbulská úmluva je velkou příležitostí, jak domácí a se­xuální násilí řešit a postavení obětí výrazně zlepšit. Bezpochyby do této debaty patří. Výrazně pomáhá při pojmenování a definování násilí na ženách a dětech.

Byl jste tedy zklamaný ročním odkladem projednání úmluvy, o které zažádal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)?

Odkladu rozumím. Je to citlivé téma a je potřeba se do projednání zapojit intenzivně. Navíc mají s ním být hotovi v lednu příštího roku, což bude navazovat i na konkrétní kroky a opatření, které bychom chtěli ministerstvu spravedlnosti předložit na podzim.

Zdroj: Novinky.cz, Barbora Prchalová, 12.2.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme