Ženíšek: Je velmi důležité, aby fungovala sociální terénní práce

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

26. 9. 2013

Jakému tématu se chcete ve Sněmovně primárně věnovat a proč?

Budu rozhodně podporovat reformu psychiatrické péče, které jsem se věnoval na ministerstvu zdravotnictví. Je to téma, které se týká téměř každé rodiny, tedy i každého z nás. Lidé se potýkají s psychickými nemocemi stále častěji, nejen ve stáří. Je potřeba, aby se nastavily co nejlepší podmínky, aby tento problém co nejlépe zvládli nemocní i jejich rodiny. Rád bych se také jako pedagog, který učí studenty politologie a mezinárodních vztahů, věnoval práci ve výboru pro evropské záležitosti nebo v zahraničním výboru (výbory v Poslanecké sněmovně – pozn. redakce).

Přesuňme se ke zdravotnictví. Některé krajské nemocnice mají problém s financováním. Kde vidíte největší problém? Má být jejich zřizovatelem kraj, nebo stát?

Není ani tak důležité, kdo nemocnice zřizuje, ale jak v nich dokáže hospodařit. Existují nemocnice, které přímo řídí stát nebo firma a nemají problém s efektivním provozem. V případech problémů krajských nemocnic se to dává za vinu úhradové vyhlášce, která prý může za to, že jsou v minusu. Ale většina krajů dotovala svoje nemocnice už dávno předtím, než tato vyhláška spatřila světlo světa. Zdravotnictví v krajích je důležité řešit komplexně, tedy ve spolupráci s největším zdravotnickým zařízením v Plzeňském kraji, kterým je Fakultní nemocnice v Plzni.

Také sílí kritika týkající se státních příspěvků na bydlení pro sociálně slabé. Na všem podle odpůrců profitují majitelé ubytoven. Jak se k celé záležitosti stavíte?

Je velmi důležité, aby fungovala sociální terénní práce v místě, pomocí které se zjistí konkrétní situace žadatelů. Zároveň je nutné zabránit zneužívání tohoto příspěvku také lepším posuzováním žádostí, než ho stát přizná. Příspěvek státu by měl být na jeden byt, nikoli na každou osobu. Ceny bydlení pro sociálně slabé musí vycházet z nájemného, které je v místě obvyklé. V současné době je mnohdy cena jednoho pokoje na ubytovně několikanásobně vyšší.

Jan Švábek

Právo, 26. 9. 2013, rubrika: Jihozápadní Čechy, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme