Za teroristický útok musí být viník vždy potrestán

28. 5. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

David BOREK, moderátor

Nizozemsko a Austrálie považují Rusko za viníka sestřelení dopravního letadla MH17 nad Ukrajinou. Obě země hodlají podniknout právní kroky, aby Moskva odškodnila skoro 300 obětí. Prezident Putin podíl na neštěstí znovu odmítl.

Lukáš DOLANSKÝ, redaktor

Moskva se dosud odmítala účastnit oficiálního mezinárodního vyšetřování. V něm experti z 5 zemí sbírali důkazy 4 roky. Na maketě trupu letadla dokonce zrekonstruovali, co ze stroje zbylo. Detektivové také zúžili okruh podezřelých, zatím ale nikoho nejmenovali. Žádají světovou veřejnost, jestli by jim pomohla při identifikaci toho, kdo mohl obsluhovat raketový systém Buk před 4 lety. První konkrétní jména oznámila britská investigativní skupina Bellingcat, která se zabývá vyšetřováním neštěstí především z veřejných zdrojů. Zmiňuje generála ruské vojenské rozvědky GRU, který měl dohlížet na transport odpalovacího zařízení rakety.

David BOREK, moderátor

Pane Pospíšile, jak to na Vás působí? Stvrzuje to Vaše domněnky o tom, co se tam vlastně stalo? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Je tady závěr mezinárodní fundované komise. Ta několik let zkoumala okolnosti tohoto teroristického činu a došla k závěru, k jakému předtím již došlo mezinárodní společenství. Jsem opravdu šokován z reakce Ruska. Čekal bych od ruského prezidenta alespoň nějaký vztah k obětem tohoto tragického činu, třeba alespoň snahu ze strany Ruska seznámit se se závěry odborné komise a pak teprve říci, že nás ty závěry nezajímají. To, jak se vyjádřil prezident Putin k takto tragické události, je podle mého názoru mimořádně cynické. Jak jsem řekl, ta komise je fundovaná, pracovala na tom několik let a Rusko by se s tím alespoň mělo seznámit, než to a priori úplně odmítne, jako to učinilo dneska.

David BOREK, moderátor

Nejsme teď svědky toho, že české politické strany jsou takovými fankluby? Váš fanklub píská na Rusko, zatímco fanklub KSČM Rusku, pro které má pochopení. Je to takto očekávatelné? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

To možná platí v případě KSČM. Opět opakuji, mezinárodní komise je nestranná a odborná. Několik let zkoumá tuto tragédii. Jsou tu nějaké závěry a prezident Putin bez toho, že by ty závěry někdo v Rusku nastudoval, a bez toho, že by se s nimi seznámil, tak to nesmírně cynicky šmahem odmítne. Je to podobné jako reakce Ruska v kauze Skripal. To není o negativním vztahu k Rusku. To jsou fakta.

David BOREK, moderátor

Já jsem se ptal spíš na české politické strany.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Kdyby dneska Rusko řeklo: „My pořád trváme na tom, že jsme nevinní, že jsme se na té kauze nepodíleli, ale seznámíme se se závěry komise, prostudujeme si to a pak řekneme náš postup,“ tak věřte, že bych takový přístup respektoval. Rusko ale odmítá odpovědnost bez znalosti závěrů té komise.

David BOREK, moderátor

S dovolením Vám přečtu, co řekl tehdejší předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg 18. července 2014. Bylo to vlastně den po tom neštěstí. "Pokud se ukáže, že za pádem stroje, který byl podle všeho sestřelen, stojí proruští separatisté, musí přijít tvrdý zákrok mezinárodního společenství," míní exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Kdyby se dva dny potom zjistilo, že to udělali omylem Ukrajinci, také by pan Schwarzenberg vyzýval k tvrdému zásahu mezinárodního společenství, když by to byla jiná strana? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Nebudu spekulovat, k čemu by pan Schwarzenberg vyzýval, ale jeho citát je správný a já za ním stojím.

David BOREK, moderátor

Dobře, ale kdyby to udělali Ukrajinci, tak by měl také přijít tvrdý zákrok mezinárodního společenství?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Kdyby to byl cílený a úmyslný teroristický útok, pak ano. Je třeba si vždycky vzít konkrétní okolnosti toho případu. Pokud někdo úmyslně sestřelí letadlo s civilisty, je to teroristický útok, musí být potrestán a je jedno, kdo to udělá. V tomto případě důkazy ukazují, že to jsou Rusové. Ten tragický brutální akt tady byl spáchán a vypadá to na Rusko. Je to dáno výsledky vyšetřování. 

David BOREK, moderátor

Je tu nějaká závěrečná zpráva, jsou tu reakce některých členských vlád Evropské unie. Mělo by něco i Česko nebo Unie jako taková nyní vyvodit něco z té zprávy? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Jsem přesvědčený, že toto téma se určitě bude probírat mezi ministry zahraničí Evropské unie a tak, jako jsme vyjádřili sounáležitost vůči Velké Británii, když vypukla kauza Skripal, což je teroristický útok ze strany Ruska na území Velké Británie, a potom jsme hlavně podpořili Británii při mediální hře a válce, kterou rozpoutala ruská propaganda, tak podobně v tuto chvíli musíme vyjádřit sounáležitost vůči Holandsku. Je to náš partner v rámci Evropské unie. Na palubě letadla zemřely stovky nevinných lidí a je třeba, protože soudní cesta je hodně složitá, podpořit Holandsko v mezinárodním politickém tlaku na Ruskou federaci, aby se Ruská federace laskavě alespoň závěry komise zabývala a byla v té věci činná. To je naše povinnost vůči našemu spojenci a kolegovi v rámci Evropské unie.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 25. 5. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme