Vláda vysvětluje změny v rodičovské a dávkách

16. 1. 2012

Dnes začíná týdenní vládní kampaň, která má lidem vysvětlit reformu sociálního systému. Ty jen letos ušetří minimálně miliardu. Přestože sociální reforma velmi konkrétně dopadá na životy všech v Česku, je pro mnoho lidí abstraktním pojmem. Na úřadech pak přijde překvapení – všechno je jinak.

Vláda proto dnes spustila informační kampaň. Chce nervózní lidi uklidnit a všechny změny v sociálním systému jim vysvětlit. Úřad vydal příručku Změny 2012, která tento týden vyjde jako příloha několika deníků – dnes vychází v MF DNES. „Na modelových příkladech přesně ukazuje, co se změnilo pro rodiny s dětmi, zaměstnance či zdravotně postižené,“ říká mluvčí vlády Jan Osúch.

„Sociální“ brožurou osvětová akce nekončí. V únoru by měla vyjít další, tentokrát bude o zdravotní reformě. Soubor zákonů, které loni prosadil kabinet Petra Nečase coby sociální reformu, je průlomový. Týká se totiž opravdu úplně všech. Například rodiče teď mohou měnit výši a délku čerpání rodičovského příspěvku. A dostanou jej, i pokud dají dítě do školky. Naopak když bude jejich starší dítě zanedbávat školu, mohou o část peněz přijít. Výrazně se mění i „pravidla hry“ pro zaměstnavatele a zaměstnance: zkušební doba u vyšších pozic může být až půl roku, odstupné se vyměřuje podle délky zaměstnání, nevyčerpaná dovolená se nesmí proplácet, zvyšují se pokuty za nelegální práci, ruší se povinnost hlásit volná místa. Ty, kteří jsou na úřadu práce evidovaní déle než rok, budou moct úředníci poslat na veřejnou službu – nejen zametat chodníky, ale třeba do nemocnic nebo neziskového sektoru. Když nezaměstnaný odmítne, přijde o podporu. Pro sociální dávky si lidé nově chodí na úřady práce – letos se vyplatily už tři miliardy korun. Systém vyplácení se mění i pro zdravotně postižené – z jedenácti dávek jsou dvě.

Tereza Strnadová

Mladá fronta DNES, 16. 1. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme