Válek: Blokování korespondenční volby útočí na výkon občanského práva

22. 1. 2024

V těchto dnech projednáváme ve Sněmovně korespondenční volbu. Změna usnadní občanům pobývajícím v zahraničí výkon jednoho z nejzákladnějších občanských práv: práva volit své zástupce. Hnutí ANO korespondenční volbu obstruuje navzdory tomu, že ji jeho vláda měla v programu.

Před pár dny Andrej Babiš publikoval v tomto médiu komentář, kde obviňuje vládu, že korespondenční volbou rozvrací náš volební systém. Dokonce zkoušel vystavět paralelu mezi touto volbou a útokem na americký Kapitol. To není nic jiného než rozsévání strachu. Pojďme si říci fakta.

Korespondenční volba je funkční součástí voleb ve většině zemí EU. ČR je jednou z mála zemí Unie, kde taková možnost není. Podmínky navrhované korespondenční volby jsou navíc postaveny tak, že o hrozbě masivních podvodů nemůže být řeč. Dalším argumentem je tvrzení, že snaha prosadit tento způsob volby je motivována tím, že dnešní vládní strany mají v zahraničí vyšší podporu než strany opoziční. Když pominu principiální irelevanci tohoto nesmyslu, tak vzhledem k volební účasti v zahraničí nelze vědět, jak dopadne volba ve chvíli, kdy se voličů zúčastní násobně více. A i kdyby, tak potenciální volební výsledky nesmějí být důvodem, proč někomu volbu neumožnit. Logicky tím vyvstává otázka, proč opozice ráda mluví o volbách jako o pilíři demokracie, ale bojí se ho posílit. Úplně mimo pak stojí myšlenka o tom, že kdo v ČR nežije, nemá rozhodovat o složení politické reprezentace. To lze přeložit asi takto: „Vážení krajané, jděte si, kam chcete, ale opovažte se nám mluvit do toho, jak to doma chceme dělat.“ Komukoli, kdo toto považuje za věc názoru, odpovím článkem ústavy, který jasně říká, že „právo volit má každý občan ČR, který dosáhl věku 18 let“. Nikde se nepíše nic o nutnosti pobývat v ČR, placení daní, znalostech politického systému nebo třeba schopnosti postavit hnízdo pro čápa. Prostě občan ČR starší 18 let má právo volit, tečka. Navíc už dnes lze volit ze zastupitelských úřadů v zahraničí. Korespondenční volba tuto možnost jen zjednodušuje. Posledním a troufám si říci nejnebezpečnějším argumentem, kterým se hnutí ANO ohání, jsou události v USA, kde dav příznivců Donalda Trumpa, zfanatizovaný vyvrácenými lžemi o zmanipulovaných volbách, vtrhl do Kapitolu a několik hodin ho okupoval. Příčinou nebyla korespondenční volba, ale Trumpova neochota uznat prohru a dlouhodobé šíření nenávisti mezi jeho příznivci. Bývalý prezident dnes v souvislosti s těmito událostmi čelí žalobám a televizní stanice, která lži aktivně šířila, musela zaplatit stovky milionů dolarů. Je ironické, že se tímto ohání zrovna hnutí ANO, když se Babiš do Trumpa stylizoval, inspiroval se jím a jeho červenou kšiltovku si pamatuje každý.

Když to shrnu: korespondenční volba není hrozbou pro demokracii. Naopak posílí legitimitu zvolené reprezentace, protože zvýší volební účast. Tu by měl stát maximálně podporovat, podněcovat a při zachování její bezpečnosti i usnadňovat. A korespondenční volba toho dosáhne. Komu ty hlasy ze zahraničí připadnou, závisí jen na tom, co strany těm voličům nabídnou.

Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví a 1. místopředseda TOP 09