× Staňte se našimi členy!

TOP 09: Veřejné rozpočty chřadnou

25. 2. 2015

Opozice zveřejnila další dva audity činnosti vlády. Kritizuje také nedostatečnost zdravotnictví

Provozní výdaje státu rostou, méně se investuje a klesá efektivita výběru daní. To je stručná charakteristika výsledků přibližně ročního působení šéfa hnutí ANO Andreje Babiše na ministerstvu financí, kterou včera zveřejnila opoziční TOP 09.

Audit se týkal i ministerstva zdravotnictví. Současný ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) se sice dočkal pochvaly, že získal deset miliard korun navíc, kritiku však sklidil za nehospodárné využití této sumy.

Místopředseda TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, kritizuje svého nástupce v čele ministerstva financí především za to, že nedokáže efektivně vybírat daně. „Oproti slibům o lepším výběru daní dynamika výběru prudce pokulhává za vývojem ekonomiky, tedy efektivita klesá,“ uvedl Kalousek. To dokládají i čísla Českého statistického úřadu.

V lednu se oproti předchozímu roku snížil příjem státní pokladny o 15,69 miliardy korun, ministerstvo financí to oficiálně vysvětlilo tak, že za všechno může předzásobení cigaretami kvůli zvýšené spotřební dani. Tento výklad ovšem neuspokojil ani vládní partnery hnutí ANO.

Kalousek tvrdě odsoudil také Babišovu personální politiku, kterou dokonce označil za genocidu. Podle něj kvůli výměnám odborníků v jednotlivých odborech vládne na rezortu financí chaos, změny neprospěly ani státním a polostátním podnikům, které má ministerstvo v gesci. Zmínil přitom Státní tiskárnu cenin nebo Čepro.

Exministr zdravotnictví Leoš Heger nynějšího ministra pochválil za získání dalších peněz do zdravotnického rozpočtu. Za nešťastné ale má, že z deseti miliard mají čtyři dorovnat výpadek po zrušených poplatcích, tři půjdou do platů a další do odborných center. „Na rozvoj tak zůstane miliarda korun, a to je strašně málo,“ uvedl Heger. Zdravotnictví má podle něho před sebou období, kdy o jeho řízení bude „usilovat ministerstvo financí“. Vyvozuje to z Babišovy kritiky Němečka. názory str. 12

Kalousek označil Babišovu personální politiku za genocidu. Podle něj kvůli výměnám odborníků v jednotlivých odborech vládne v rezortu financí chaos

Jana Havligerová

zdroj: E15, 25. 2. 2015, str. 02