Schwarzenberg: Živnostníci jsou hybatelé celé naší ekonomiky

30. 3. 2015

(editovaný přepis debaty, které se účastnil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg)

Václav MORAVEC, moderátor

Vítejte a hezkou neděli vám všem. Dva jsou málo a tři jsou moc. Každý, kdo to vyzkoušel, už ví, že náruč koalice není měkká. Slovo kompromis je na denním pořádku. Naneštěstí má až příliš blízko ke slovu kompromitace. Jak se ctí vládnout v koalici a jak se ctí vytvářet opozici? Nejen o tom budou za okamžik diskutovat vicepremiér, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda sněmovního zahraničního výboru, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Ostře sledovaný konvoj, konvoj s americkými vojáky, kteří se vracejí ze cvičení v Pobaltí, je v České republice. Cesta konvoje přes 6 zemí má demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v Severoatlantické alianci, kteří se cítí ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině. Koaliční spory o zvyšování daní či pojistného. Premiér Bohuslav Sobotka trvá na zvýšení odvodů živnostníků u zdravotního pojištění. Proti je ministr financí Andrej Babiš.

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/

Ty živnostníci, oni mají tolik povinností, že skutečně nemají čas být jako nemocný. Takže já s tím taky jako nesouhlasím.

Václav MORAVEC, moderátor

Sociální demokraté se chtějí vrátit i k úvaze o zavedení sektorových daní pro banky a telekomunikační firmy. Ani s tím ministr financí Andrej Babiš nesouhlasí. Biopaliva opět ve sněmovně. Už v příštím týdnu mají poslanci v takzvaném prvním parlamentním čtení schvalovat prodloužení daňového zvýhodnění biopaliv. Způsob připomínkového řízení k zákonu budí pochybnosti, na které Otázky už upozornily. Daňové zvýhodnění přijde státní pokladnu v příštích pěti letech na 9 miliard korun. Dva nekonečné roky strávily v zajetí Hana a Antonie. Na turistické cestě Pákistánem je unesli neznámí ozbrojenci. Rodiny dívek se nakonec samy obrátily na tureckou humanitární organizaci, která zprostředkovala propuštění obou žen.

Antonie CHRÁSTECKÁ

Bylo to těžké, protože jsem se cítila špatně, byla jsem oddělená od své rodiny. Bylo to moc těžké.

Hana HUMPÁLOVÁ

Máte opravdu hodně času na přemýšlení. Přemýšlíte nad tím, jak se chováte ke svým rodičům, jak se chováte ke svým přátelům, jaké jste udělali chyby, proč jste tam, proč právě vy, proč tahle situace, proč na tomto místě, proč tak dlouho.

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatovaly po propuštění Hana a Antonie, které jsou hlavními aktérkami příběhu s dobrým koncem. Podrobnosti vyjednávání známy nejsou. O turecké neziskové organizaci IHH referovala tuzemská média v roce 2010. Organizace tehdy vypravila konvoj do Gazy. Izraelské jednotky proti flotile zasáhly. Pozvání do Otázek přijali vicepremiér, šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Vítejte po čase v Otázkách. Hezký dobrý den.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor

A vítám i předsedu sněmovního zahraničního výboru, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor

Vítejte. Začněme u vás, pane předsedo Schwarzenbergu. Zástupci organizace IHH tvrdí, že je kontaktovaly přímo matky unesených žen a to před dvěma měsíci poté, co prý, cituji, vyčerpaly všechny ostatní možnosti. Takové zprostředkování je běžné?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Podívejte se, běžné v případech únosu není nic. Když se taková věc stane, tak se hledají všechny možnosti, jak zkontaktovat únosce, poněvadž bez kontaktu s nimi je těžké je dostat zpátky. Na tom pracují ministerstva zahraničí, tajné služby. A samozřejmě taky rozumní rodiče se starají sami, nepřenechávají to pouze státním institucím. Měli dobrý nápad se obrátit na tureckou organizaci, poněvadž očividně jako islámská organizace tam má větší důvěru než nějaké evropské nebo jiné organizace.

Václav MORAVEC, moderátor

On celý ten příběh začal za vás jako za ministra zahraničí.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Ano.

Václav MORAVEC, moderátor

Není selháním českého státu, že to byli právě rodiče unesených dívek, které kontaktovali tu humanitární organizaci IHH?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

To bych si netroufal říct, poněvadž jak známo, ostatním státům, jejichž občané byli také uneseni, se taky nedařilo mnohem líp. Obyčejně to bez toho trvá dva, tři roky, poněvadž únosci mlčí dlouhou dobu, aby byly zameteny všechny stopy. To nás upozornili tehdy kolegové, jejichž občané byli taky uneseni, že než dostali první zprávu nebo kontakt, trvalo to dva tři roky.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže vy jste počítal s tím, že to bude příběh, který bude na několik let?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Ano. To jsme věděli nebo tušili, že to bude tak dlouho trvat. Ano.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane vicepremiére, není to selhání státu, že se rodiče unesených dívek obrátili sami na tu humanitární organizaci IHH a že zástupci českého státu se vlastně o tom propuštění dozvěděli až po propuštění a ještě navíc až ve chvíli, když už byly dívky nebo ženy na cestě do Česka?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Hlavní je, že jak Antonie, tak Hana jsou doma. To je především to základní. Ta druhá věc, je potřeba poděkovat všem, kteří se o to zasloužili a musím říct, že český stát se snažil a především služby pracovaly skutečně na plný výkon. A bezpochyby k tomu přispěly, protože i ten kontakt v podstatě byl směrem k českému státu, takže tam určitě to roli hrálo. To důležité je, kdo má potom tu největší samozřejmě autoritu nebo důvěru a tady bych to rozhodně neoznačil za selhání, protože samozřejmě tady jsou i omezené možnosti, je to otázka právě vyjednávání o výkupném a podobně. Tady bylo velké štěstí, že v podstatě po tom únosu se obě dívky dostaly do rukou kriminálních živlů, to znamená, těm lidem šlo o výkupné, to znamená, že jim nešlo o to ty děvčata někde zavléci natrvalo nebo je zbavit života, což je svým způsobem vždycky pozitivní. I představitelé vlády se setkávali, včetně mě, s rodinami těchto dívek, takže my jsme tam hráli roli, která byla nutná a to, co je tady potřeba jasně zdůraznit, že to nejpodstatnější je, že se to povedlo a bezpochyby všichni z toho musíme mít radost a zároveň to je určitě i memento a varování pro každého, aby byl velmi opatrný, kam jezdí a v podstatě, jak se pohybuje. Je to samozřejmě nevyzpytatelné ke kriminálnímu živlu nebo k činu může dojít i v relativně bezpečných oblastech, to je jasné.

Václav MORAVEC, moderátor

A když jste se setkával i vy jako vicepremiér s rodinami těch unesených žen, tak řekli vám naznačili vám, že už nehodlají dál čekat a že půjdou sami vlastní cestou a obrátí se na tu tureckou neziskovou organizaci?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Ne, k tomu nedošlo a já myslím, že to je dobře svým způsobem, protože my jsme jim také v podstatě nemohli nic říct, protože to jsou věci utajované a ono často musíte i tu rodinu chránit před tím, nedat ty informace právě proto, protože oni můžou paralelně někdy být kontaktovány, to znamená, je to věc velice delikátní a z tohohle hlediska já si myslím, že opravdu to nejpodstatnější je, že se obě vrátily a že jsou živé a zdravé.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy jste už mluvil o výkupném. Připomeňme, že zástupci neziskové organizace IHH dokázali kontaktovat ozbrojenou skupinu, která dívky držela. Nikoli tedy přímo samotné únosce. Ve vyjednávání prý sehrál zásadní roli i zdravotní stav žen, který vyžadoval nasazení léků. Český ministr vnitra Milan Chovanec odmítá, že by Česká republika zaplatila výkupné za vydání obou dívek.

Milan CHOVANEC, ministr vnitra, 28.3.2015 /ČSSD/

Když se toto stane jakémukoli občanů českého státu, tak stát zintenzivní komunikaci, nasadí komunikační prostředky diplomatické, bezpečnostní a ty věci se nesdělují. Platí ovšem, že český stát nevyjednává s teroristy ani neplatí výkupné.

Václav MORAVEC, moderátor

Slova tuzemského ministra vnitra Milana Chovance. Z toho, jak, pane předsedo, uznáte, to vyjednávání i ze své praxe ministra zahraničí nebo šéfa sněmovního zahraničního výboru je možné tedy říci, že ani nebylo zprostředkováno výkupné, tedy že to neplatil přímo stát, ale že tam došlo k nějakým jiným dohodám?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Zaprvé jak už bylo řečeno, ty jednání musí a vždy probíhají v utajeném režimu. Takže ani jako předseda zahraničního výboru nemám tušení, jak to proběhlo. Zadruhé, Česká republika, jako většina evropských států, trvá na tom, že se nesmí platit výkupné. Ve skutečnosti vím, že sousta evropských států tak potají činí. Prostě není to oficiálně, nějaké peníze se seženou, oni to dostali. Jestli rodina nebo někdo jiný něco zaplatil, to nevím.

Václav MORAVEC, moderátor

Divil byste se tomu? Protože sám jste zmínil, že všichni říkají, že s teroristy se nevyjednává a s únosci, že se státy nenechají vydírat. A když se podívám na materiály Rady bezpečnosti Organizace spojených národů, tak Rada OSN několikrát v posledních měsících vyzývala členské státy OSN, aby nepřistupovaly na jakoukoli formu výkupného. Odhaduje se ale, že v období let 2004 až 2012 bylo únoscům napojeným na Al-Káidu vyplaceno na výkupném 120 milionů amerických dolarů. To je v přepočtu víc než 2,5 miliardy korun českých. Z výkupného žije i Islámský stát, který podle zprávy OSN získal jen loni na výkupném za unesená rukojmí 45 milionů amerických dolarů. Divil byste se, kdyby k nějakému zprostředkování ve formě výkupného došlo i v této věci?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Já to nechci vědět. Řeknu vám upřímně. Já jsem šťastný, že ty holky jsou tady, poněvadž obzvláště jedna, ta je z Písecka. Já vím, o které rodiny jde, tak jim blahopřeju a jsem šťastný. A rozumíte, někdy v politice se něco děje a představitel nemusí všechno vědět. A je to lepší, když všechno neví. Řeknu to upřímně.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane vicepremiére, nejsou ty výzvy Rady bezpečnosti OSN, když ten příběh, šťastný příběh dvou českých dívek zobecním, nejsou ty výzvy Rady bezpečnosti OSN, byť dobře míněné, vlastně marné, protože cílem všech států je dostat ve zdraví a v pořádku občany do své země?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak já myslím, že marné nejsou, protože ten apel a ten přístup států by skutečně měl bejt takový, aby jaksi jasně řekly, že únosy se stanou zbytečnými. Tam samozřejmě hraje roli, což je velmi pochopitelné, že každý člověk, pokud se dostane do takové situace, tak jaksi jsou mu ti blízcí jaksi bližší než nějaké deklarace OSN. Takže v tomhle smyslu se to nedá vyloučit a každý by se asi měl zamyslet, jak by se zachoval on v takové situaci. Takže je tam trochu rozdíl mezi tím, co ty státy dělají, možná i někdy oficiálně, a mezi tím, co se děje potom v té snaze dosáhnout toho cíle.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy byste se zachoval tak, že byste zaplatil?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

To nevím. Já myslím, že do té situace se musíte dostat a ono to je vždycky velká loterie, protože potřebujete důkaz, že jsou živí a podobně. Takže to je asi nesdělitelné a neopakovatelné a vždycky individuální.

Václav MORAVEC, moderátor

Zatím bez šťastného konce zůstává drama českého občana, které unesli podle všeho příslušníci Islámského státu 6. března v Libyi. Z devítičlenné skupiny zaměstnanců ropné společnosti únosci v úterý propustili 2 Bangladéšany a jednoho Ghaňana. Čech, Rakušan a 4 Filipínci jsou stále v zajetí. Existuje, pane předsedo Schwarzenbergu, v tom libyjském případě nějaká paralela s tím pákistánským příběhem se šťastným koncem, tedy příběhem Anny a Antonie?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

No jediná paralela je, že se zase stalo zvykem, že se lidi unášejí. Jak jsem řekl, to už bylo od středověku. Do 19. století byl příjemný zvyk severoafrických států, Alžíru, Tunisu a tak dále, že přepadly nějakou loď ve Středomoří, dříve dokonce v Atlantiku, odvlekli pasažéry do otroctví, a pak se vyjednávalo. Obyčejně potom přes nějaké křesťanské řády, které se tomu obzvláště věnovaly nebo jiné, byli dotyční zase koupeni zpátky. To probíhalo po staletí. Rázně proti tomu zakročili poprvé Američané, kteří se tam vylodili. A když byl Alžír dobytý Francií, tak to pomalu přestalo. Ale jak říkám, to tam bylo vždycky zvykem a dobrá stará tradice se zase objevuje, ať je to v Somálsku, ať je to v pákistánsko-afghánském pohraničí, které je nepřehledné, které nikdo neovládá, kde působí různé ozbrojené skupiny.

Václav MORAVEC, moderátor

Je tady ta paralela také pákistánský a libyjský příběh, že i ten libyjský příběh může být nikoli na měsíce ale na roky?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Předpokládám, že to bude nějaký čas trvat. Snad trošku kratší dobu, nevím. Je to taky řekněme lehčí v těch afghánských horách lidi schovat než v poušti. To si musíme taky uvědomit, že ty skupiny, které řádí v poušti, jsou přehlednější. Takže může být, že se jich pokusí těch lidí dřív zbavit. Buď dostanou výkupné, nebo nedej Pán Bůh, že je zabijí. Ale já bych řekl, jak propustili teď ty, které unesli, kteří byli z třetího světa, tak že zadrželi ty Evropany, že jim opravdu jde o prachy a ozvou se někdy, a pak uvidíme.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane vicepremiére, jsou tady nějaké paralely mezi pákistánským a libyjským příběhem?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já také doufám, že jde o kriminální čin, protože zde je vždycky větší pravděpodobnost, že unesení přežijí, protože tam jde o ty peníze, takže v tomhle smyslu paradoxně je to asi dobrá zpráva, protože zřejmě je tady velká pravděpodobnost, že unesení pořád jsou naživu. Já bych jen chtěl poprosit všechny, aby především dali teď chvilku klidu oběma dívkám, protože to nejdůležitější je ochrana jejich osobního soukromí a ta honba za informacemi, myslím si, že by teď měla trošku ustat, protože především je potřeba, aby měly klid. A co mě mrzí, tak jsou některé jízlivé a zlé komentáře i na sociálních sítích. Já myslím, že teď bychom měli mít všichni radost, že se vrátily a samozřejmě že v tom širším spektru spíš se potom zamyslet, jak snížit eventuální rizika.

Václav MORAVEC, moderátor

Je to skoro třídní boj. V pravidelných intervalech přichází řeč na to, kdo platí státu víc, jestli zaměstnanci nebo živnostníci. Řečí strohých čísel to jsou zaměstnanci. Problém má ale mnoho ale. Namátkou menší jistota živnostníků, obrovská byrokratická zátěž, vytváření pracovních míst. Obě strany sporu jsou přitom pevně zakopané ve svých pozicích. Diskuse teď sklouzla až k otázce, kdo ze společného systému víc čerpá? Jestli zaměstnanci nebo živnostníci? Cíl mají podobné řeči jediný, naplnit státní pokladnu, která je trvale v mínusu. Strany vládní koalice čeká debata o zvýšení zdravotního pojištění pro živnostníky. Například podle premiéra Bohuslava Sobotky drobní podnikatelé čerpají ze zdravotního systému víc peněz, než do něj odvádějí.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany, 21.3.2015 /ČSSD/

Živnostníci zaplatí na platbách do systému zdravotního pojištění méně, než z toho systému čerpají. A zdravotní péče o živnostníky je dneska dotována z odvodů, které platí zaměstnanci.

Václav MORAVEC, moderátor

Zatímco zaměstnanec s hrubým platem 25 tisíc korun měsíčně odvede spolu se svým zaměstnavatelem na zdravotním pojištění přes 3300 korun, živnostník se stejným hrubým příjmem a 60% paušálem zaplatí 1800 korun. Na nepoměr upozorňují i odbory.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS, 21.3.2015

Zdravotní systém je založen výhradně na principu solidarity, protože je potřeba, aby tam všechny subjekty přispívaly relativně rovnoměrně. A k tomu nedochází.

Václav MORAVEC, moderátor

Živnostníci namítají, že k lékařům chodí mnohem méně často než zaměstnanci.

Karel HAVLÍČEK, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Není pravda, že by živnostníci čerpali více, než odvádějí. Odvádějí přibližně dvojnásobek tolik, co čerpají.

Václav MORAVEC, moderátor

Ministr financí Andrej Babiš však návrhy na vyšší odvody pro živnostníky odmítá. Analýzu má na koaliční jednání přinést v dubnu.

Andrej BABIŠ, ministr financí /a předseda hnutí, 22.3.2015 ANO/

My potřebujem skutečně vyřešit ten náš závazek, zjednodušit vlastně ty odvody, daně, superhrubou mzdu a vlastně teďka to není, není vlastně téma, protože musíme vést nějakou debatu, jak získat víc peněz do zdravotnictví.

Václav MORAVEC, moderátor

Vyrovnání plateb za zdravotní pojištění mezi zaměstnanci a živnostníky však nemusí podle prezidenta republiky Miloše Zemana nutně znamenat jen zvýšení sazeb pojistného pro drobné podnikatele. Kritizoval výběr daní od živnostníků prezident Miloš Zeman. Méně odvádějí živnostníci i na sociálním pojištění a už na to i doplácejí. Pane vicepremiére, teď začnu u vás, protože vy máte na starosti i konkurenceschopnost České republiky, tedy vytváření těch podnikatelských a ekonomických podmínek v České republice. Jste pro to, aby došlo k navýšení odvodů ve zdravotním pojištění u živnostníků, tedy osob samostatně výdělečně činných?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já si myslím, že je potřeba, abychom nezdecimovali živnostnický stav a to k tomu vede několik různých cest, včetně nějakého obrovského zvyšování zdravotního a sociálního pojištění.

Václav MORAVEC, moderátor

Premiér ale nemluví o obrovském zvyšování.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

No, a teď je otázka, kde je ta míra. Takže jak jste slyšeli, tak pan docent Havlíček říkal, že zaplatí více, než kolik vyčerpají, pan premiér říká, že je to obráceně, takže to, co je potřeba, tak přestat jaksi mluvit v dojmech a začít skutečně hovořit v tvrdých datech. My u všech těch materiálů, které jdou do koaliční rady nebo na vládu, tak chceme, aby tam byla RIA, aby tam byla dopadová studie. Bohužel u některých jsme se jich nedočkali.

Václav MORAVEC, moderátor

Teď mluvíte například o elektronické evidenci tržeb?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Například. A například hovoříme i o energetickém zákoně, kde se ani nedodržují nebo nerespektují, tak jako u registru smluv. Takže já myslím, že abychom se mohli rozhodnout, tak by tam neměla hrát ideologie roli, ale měla by jim tam hrát skutečně tvrdá data.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy zatím jako vicepremiér pro konkurenceschopnost, nebo pod něhož spadá konkurenceschopnost, tak ta data zatím nemáte?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já je nemám. A myslím si, že v tomhle se máme chovat konzervativně, pokud něco funguje a nemáme jasná data a jasná čísla o tom, že je tady potřeba s něčím hýbat, tak se s tím hýbat nemá. To, co je evidentní, že živnostníci jaksi platí méně, ale také je potřeba si na druhou, a také se víc starají o sebe, nemají nárok na dovolenou placenou a podobně. Na druhou stranu je pravda, že nás také čekají první generace živnostníků, a to se budeme bavit o sociálním pojištění, kteří si platili poměrně malé, budou mít malé penze. A pak je otázka, jestli mají našetříno, tak jak se o tom hovořilo a budou mít přilepšení z vlastních peněz, anebo jestli potom část z nich nespadne do sociálního systému, což budou platit všichni, včetně zaměstnanců a jejich zaměstnavatelů.

Václav MORAVEC, moderátor

Zatím tedy v tom sporu Babiš - Sobotka nejste na žádné straně, protože platí lidovecké možná?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Ne, já říkám, že do té doby, dokud nebudeme mít data, a my je nemáme, tak bych se k žádnému zvyšování nepřikláněl. To znamená, myslím si, že zatím není skutečně prostor na to to zvyšovat, tyto odvody. A co musíme vést, je seriózní debata. Bohužel to, co jsme chtěli na koaliční radě už před mnoha měsíci po ministerstvu financí, a to je právě, aby vznikla speciální skupina pro živnostníky, abychom se bavili právě o těchto věcech, protože tady zaznívají takové řeči, že živnostníci parazitují na zdravotním a sociálním systému a na druhé straně, že živnostník se stará jenom sám o sebe, říkáme výborně, ale přestaňme hrát politické hry a řekněme si, jak to je. Bohužel zatím žádná skupina na ministerstvu financí nevznikla.

Václav MORAVEC, moderátor

Myslíte, že tedy Andrej Babiš jako ministr financí o ni nemá zájem nebo...?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

To nevím. My jsme si s panem předsedou Babišem dopisovali, kdy já jsem ho na to upozornil i písemně, protože tam by se měla odehrávat tato debata, řekl bych, na věcné rovině, a pak bychom se měli rozhodnout, jak se bude pokračovat.

Václav MORAVEC, moderátor

A co vám ministr financí odpověděl?

Pavel BĚLOBRÁDEK, místopředseda vlády /KDU-ČSL/

Zatím nic.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže vám ani neodepisuje jako vicepremiérovi?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

No, tak já myslím, že se ještě dočkám nějaké odpovědi. Nicméně skutečně...

Václav MORAVEC, moderátor

Vy byste chtěl, aby vznikla skupina na ministerstvu financí, kde by byli zástupci koaličních stran.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Nejenom koaličních stran, ale ať tam jsou právě zástupci živnostníků, zaměstnavatelů, odborů a ať si skutečně řekneme, jak to je. Protože na jednu stranu ano, pokud říkáte, že každý živnostník se stará sám o sebe, tak zas je pravda, že on má také děti, rodiče a podobně, má státní pojištěnce a kdo za ně platí? Za ně platí možná více ten zaměstnavatel a zaměstnanec. Ale tohle jsou skutečně věci, které je potřeba přesně vyčíslit a musíme si říct, protože na jednu stranu nemůžeme zlikvidovat živnostníky jako stav, a to je pro mě primární, to znamená, není možné, aby lidé, kteří v podstatě jsou sami aktivní a vlastně vyplňují ten trh práce tam, kde ty velké firmy, které mají zaměstnavatelský poměr, to neumějí, tak nemůžeme do nich zasáhnout citelně, to je evidentní. Také je pravda se podívat, jak to je srovnatelně v zahraničí, jakým způsobem je nastavena vůbec naše politika zdanění. Tak já myslím, že tohle jsou věci, které dlouhodobě musíme řešit, protože ten koncept, který vznikal v devadesátých letech, že vlastně naše příjmy jsou dány na zdanění práce a na odvodech a na spotřebních daních, tak to je sice pěkné, ale musíme se bavit, jak dál, protože tady jde o to, aby to přerozdělování bylo spravedlivé, aby se tady našla elementární struktura, která bude v těchto jednotlivých složkách skutečně jaksi vyvažovat nebo odstraní to, aby tady byl věčný spor, jestli živnostníci parazitují anebo jestli naopak živnostníci dotují, protože i oni používají servisu, který mají.

Václav MORAVEC, moderátor

A není to tak, že ministr financí Andrej Babiš vám neodpovídá na ty dopisy, nechce ustavit tu radu pro živnostníky, protože mu vlastně vyhovuje současný stav, protože pokud by se dala všechna čísla na stůl, tak by mohl mít pravdu třeba i premiér Bohuslav Sobotka?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já myslím, že tady je důležité skutečně, abysme si řekli, jak to je, aby vznikla ta pracovní skupina. A když řekneme, ano, je tady určitá skupina lidí, která jako dramaticky méně přispívá než čerpá, tak je to nespravedlivé zase vůči těm, kteří přispívají vysoce, protože to zdanění práce je u nás poměrně velké. Samozřejmě nedosahuje toho, co v Německu a podobně, nicméně je na tom založen vlastně i ten náš celý systém. A já myslím, že ta debata se musí vést a nemyslím si, že jsme tak daleko, abychom teď přikročili k nějakým rasantním krokům vůči živnostníkům.

Václav MORAVEC, moderátor

Aby se jakkoli sahalo na odvody.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Jakkoli, tak my už jsme lehce sáhli na ty, na paušály a já si myslím, že ta debata musí být a musí být skutečně podložená seriózními daty a já ta data ještě nemám a myslím si, že právě i obě strany tohoto, řekl bych, počínajícího sporu, který tady už je delší dobu, slyšeli o tom už, o parazitování a podobně, protože není pravda, že by někdo řek, že živnostníci jsou paraziti, to se zas musím zastat, ale o parazitování se tady hovořilo. A já myslím, že je potřeba se dostat k věcné stránce. A to je zcela legitimní.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo Schwarzenbergu, vy i v opozičním auditu, který jste zveřejnili, tak jako TOP 09, tak vyčítáte vládě, že se nechová odpovědně k veřejným financím. Co kdybych vám namítl, že právě ve vztahu k odvodům živnostníků, osob samostatně výdělečně činných, kde klesají daňové výnosy u této skupiny, stejně jako onen spor o doplácení na zdravotní pojištění, tak svými kroky v minulosti jste přispěli, že se od osob samostatně výdělečně činných nevybírá tolik, kolik by mělo?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Musíme taky zohlednit, že oni mají větší riziko, to bych přece jenom zohlednil. A živnostníci, malé podniky jsou vlastně hybatelé celé naší ekonomiky. To je to, co přináší inovace. A přiznávám, moderní stát, a obzvláště je-li pod velkým vlivem sociální demokracie, nemá rád samostatné lidi. Samostatní jsou podezřelí. Proč se vytahují z toho systému?

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, ale vy myslíte, že ty náklady na živnostníky, rozumějme ve vztahu ke státní pokladně, nižším odvodům, jsou dostatečně uměřené tomu, co živnostníci produkují pro tuto ekonomiku,

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Já bych řekl, že nejdřív bychom měli dokázat opak, chceme-li je více zdanit. A podívejte se, já znám spoustu malých živnostníků, u nich to neplatí, že v šest padne. Ti pracují často do noci i s rodinnými příslušníky, kde normální zaměstnanec už sedí doma a kouká se do televize. Takže člověk se musí podívat na takový obraz. Ano, vím taky, znám případy u firem, které se nazývají ještě živnostníci a už vydělávají velice dobře. To je jedna věc. Ale průměr živnostníků u nás, to má opravdu poněkud perné. A tady bychom měli zohlednit, že stojí ve větším riziku a obyčejně ve větším pracovním nasazení než zaměstnanec.

Václav MORAVEC, moderátor

On ministr financí Andrej Babiš právě v souvislosti se živnostníky ustoupil, protože před týdnem v tomto pořadu prohlásil, že elektronické evidenci tržeb, tedy tomu, čemu se lidově říká registrační pokladny, tak nebude podléhat 600 tisíc osob samostatně výdělečně činných, chcete-li živnostníků, ale jen 300 tisíc, tedy restaurace, hoteliéři a ony večerky nebo zkrátka maloobchodní prodejny. Vy jste proti tomu jako TOP 09 protestovali. Jste ochotni podpořit tu elektronickou evidenci tržeb v tom menším pojetí?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Já nejsem přesvědčen, zase omezení na restaurační provozy. Podívejte se, jde-li hotel, velký hotel, ať je to řekněme v Harrachově nebo v Krkonoších nebo v Praze, prosím, ale s odpuštění výčep, hospoda na vesnici, která s námahou přežívá a je to jediný místo v té vesnici, kde ještě lidi mají možnost se setkávat, spoustu těch malých hospod dávno zaniklo. A kdyby ta hostinská rodina byla dále zatěžována byrokracií, registračními pokladnami a tak dále, tak přestane.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže nepodpoříte ani tu užší verzi.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Ne. Poněvadž dál zpustne náš venkov. A to je pro mě ohromný problém, když se podívám na život na vesnici svého času a dnes.

Václav MORAVEC, moderátor

Když Andrej Babiš říká, že těm vesnickým hospodám to vykompenzuje snížením daně z přidané hodnoty, to znamená, že tam bude nižší sazba na restaurační služby z 21 na 15 %, čímž očekává snížení cen v restauracích, to nepovažujete za dostatečnou kompenzaci?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

To by někdo měl propočítat a hlavně je to jiné, řekněme, u větších a u menších provozů. A pro menší rodinný podnik je prostě ta byrokratická zátěž nejhorší. Promiňte.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže podporovat nebudete. Pane vicepremiére, vy jako lidovci jste tlačili obrazně řečeno právě na tu dopadovou studii. Teď Andrej Babiš zmírnil ono zavedení registračních pokladen nikoli na 600 tisíc, ale na 300 tisíc subjektů.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já jsem rád, že pan ministr financí přistoupil na tu naši argumentaci, protože co se týká restaurací a podobně, tak tam už to velká část z nich má, všelijaké PC kasy a podobně, kde to mají kvůli personálu, takže pro ně to tak zásadní nebude. Je to samozřejmě otázka objemu. Pokud někdo má nějakou vesnickou hospodu nebo stánek někde na fotbale, tak to je něco jiného a tam se samozřejmě můžem bavit o tom, do jakého objemu například nebo do jakého obratu jako se bavit, třeba začít u plátců DPH i dál a to je právě diskuse, kterou my vedeme. Je jasné, že i tady, i sami Svaz obchodu a respektive Svaz cestovního ruchu, tak ti sami říkali, že jsou pro, protože registrační pokladnu často mají právě kvůli personálu a je to otázka toho, že jsou v konkurenční nevýhodě vůči těm nepoctivcům. A já si na druhou stranu myslím, že nemůžeme říkat, že jako krást se nemá, ale někteří můžou, jo. To myslím, že není správné.

Václav MORAVEC, moderátor

Ten poslední návrh ministerstva financí je tedy dobrý, takže podpoříte i to snížení daně z přidané hodnoty u restauračních služeb z 21 na 15 a...

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

My čekáme na RIU. Je jasné, že proč by to mělo být zrovna 15? Má to být víc, má to bejt méně? To, co je myslím principielní, je, že by tyto náklady neměl nést právě ten živnostník. To znamená buď, pokud si nakoupí tu pokladnu, tak ať si ji dá do nákladů, pokud má náklad na internet, ať si to dá do nákladů. To znamená, ať tento náklad nese stát, pak to myslím, že to má logiku. A druhá věc je, že my tím dostaneme pod tlak právě i ty nepoctivce a myslím si, že i kdyby tato forma byla, tak bychom se třeba nedostali do takových problémů u etanolové kauzy, protože to samozřejmě lépe potom můžete i vést evidenci toho, co se v podstatě prodá nebo ne, protože ten, ta šedá ekonomika je tady výrazná a ty ztráty jsou dramatické.

Václav MORAVEC, moderátor

Zkusím to tedy ještě jednou.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Ano.

Václav MORAVEC, moderátor

Trvají teď ty výhrady lidovců k zavedení elektronické evidence tržeb, když ministr financí Andrej Babiš oznámil, jak ten zákon mění?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Principiálně my jsme byli pro to, aby se to netýkalo těch živnostníků, takže ano, to, co navrhuje, principiálně s tím souhlas je. Ale musíme si počkat, a to chceme, aby tam byla skutečně dopadová studie, abychom si řekli, jak to dopadne, jak to dopadne na živnostníky, jak to dopadne na státní rozpočet, takže ono takový výstřel z Aurory je dobrý, jako principiálně si myslíme, že dál se to rozšiřovat nemá, ale také chceme vědět, jaká tam bude bilance. A já myslím, že to je zcela v pořádku.

Václav MORAVEC, moderátor

Sobotkův kabinet se ve svých dokumentech, v programovém prohlášení, koaliční smlouvě, také zavázal, že bude, cituji, pravidelně valorizovat platby za státní pojištěnce vázané na ekonomické parametry, tedy na růst inflace, růst průměrné mzdy ve zdravotnictví. Už teď se ale ukazuje, že další koaliční spor se rýsuje kvůli valorizaci plateb zdravotního pojištění za státní pojištěnce, tedy za děti, nezaměstnané či penzisty. Tady jsou slova premiéra Bohuslava Sobotky a ministra financí Andreje Babiše.

Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/

Pokud by se nezvyšovala platba za státní pojištěnce, tak by se ty náklady začaly přenášet dříve nebo později za občany, lidé by platili více za léky a ještě více lékařů by odcházelo do zahraničí.

Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/

Nemůžeme znovu navyšovat vlastně ty platby. Pokud by konečně už někdo začal řídit ty nemocnice a bylo by to transparentnější, tak je tam velký potenciál úspory.

Václav MORAVEC, moderátor

I s těmito argumenty proti sobě stojí premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš. Pane vicepremiére, v tomto sporu, kde jsou lidovci?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já se domnívám, že to nelze postavit tak, že jsme někde mezi. My máme vlastní názor. Bohužel koalici se nepodařilo nebo v koaliční smlouvě se nepodařilo vyjednat to trochu lépe. Já se domnívám, že se neměly rušit minimálně poplatky za ubytování v nemocnicích a maximálně omezit, tak jak jsme to chtěli, na 30 dní.

Václav MORAVEC, moderátor

Já se jenom omlouvám, že bych trochu pozměnil slovo ubytování. Asi nejsme všichni v nemocnici ubytovaní. Já bych tedy řekl za pobyt v nemocnici. To je přesnější.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Je to možné, ale patří tam například i lázeňská péče, a tam jste ubytován. Takže já myslím, že ano, můžete, můžeme samozřejmě přistoupit na tu vaši formulaci, která je přesnější. Protože to je otázka lázeňské péče. Každopádně systematické navyšování příspěvku za státního pojištěnce je v podstatě zlehčování si té situace, protože se tam pořád v podstatě dolívají peníze.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže to, co navrhuje Bohuslav Sobotka, vnímáte jako automatické dolívání peněz, i když je to v koaliční smlouvě?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Ano, považuju to za automatické dolívání peněz a my jsme podepsali koaliční smlouvu, takže my ji budeme dodržovat.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže tam budete dolívat ty peníze?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Ano, budem je dolívat, protože to je v koaliční smlouvě. Nicméně to vůbec nic...

Václav MORAVEC, moderátor

Takže jste teď na straně ministra, tedy na straně premiéra.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Teď jsme na straně koaliční smlouvy a zároveň to, že má být větší efektivita a že jsou velké mezery v systému zdravotního pojištění, o tom asi nemůže být sporu a ty odhady někdy jsou až k 10 %, že jsou nevyužity efektivně nebo že zmizí někde. Takže v tomhle já myslím zase na druhou stranu, že na ministerstvu zdravotnictví se pracuje a nemyslím, že se tam úplně spíš, takže to já bych takhle zase neviděl. A já se domnívám, že nelze postupovat jinak, než že máme koaliční smlouvu, kterou jsme podepsali a kterou ctíme, to znamená, peníze za státního pojištěnce se budou valorizovat.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže by na to na měl přistoupit i Andrej Babiš, když to podepsal.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já se domnívám, že ano. Pokud se nezmění koaliční smlouva, tak platí. A zároveň ale tady nikde není řečeno, že se nemá zvyšovat efektivita. Ta určitě se zvyšovat má a myslím si, že některé racionalizační kroky je bezpodmínečně nutné udělat.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo Schwarzenbergu, vy jako TOP 09 jste obhajovali a podíleli jste se na zavádění poplatků ve zdravotnictví. Pokud byste znovu teď vládli, tak vy byste přistoupili znovu k obnovení poplatků.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Prokázalo se, že byly rozumné. A ty peníze dneska ve zdravotnickém systému chybí. Nevidím opravdu něco nespravedlivého, když člověk za návštěvu v nemocnici zaplatí poplatek, který odpovídá ceně krabičky cigaret. S odpuštěním to není asociální. Přineslo to do zdravotnictví peníze a zamezilo zbytečnému zneužívání, což si všichni lékaři chválili, že ti, kteří jenom šli k doktorovi, aby to nějak ten čas strávili a chtěli si popovídat, ti odpadávali. Tedy já jsem toho přesvědčení, že ty poplatky byly rozumné.

Václav MORAVEC, moderátor

Proto byste je vrátili, pokud byste měli vládní odpovědnost.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Ano.

Václav MORAVEC, moderátor

Ano. Pane vicepremiére?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

No, já chci říct, že ono v podstatě ztratily svůj regulační charakter už v mnohém. Obzvláště ty třicetikorunové poplatky. Na druhou stranu to, co bylo evidentní, ty poplatky za pobyt, ty měly efekt skutečně velký a teď se ukazuje, že v podstatě na LDN a na dalších, ale i na odděleních interních a podobně dramaticky přibylo lidí, kteří tam jsou. To znamená, otázkou je, jestli tam skutečně mají být nebo jestli řeší roli sociální, což je trošku něco jiného a sociální věci by se neměly platit ze zdravotního pojištění, protože tam jsou dramatický rozdíly mezi platbama. Takže to já myslím, že je jasné.

Václav MORAVEC, moderátor

Ano, pane předsedo, vy jste chtěl doplnit.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

No, já tady souhlasím, proto jsme ty poplatky zavedli. A byly, s odpuštěním, pouze z ideologických důvodů a poněvadž jste to ve volební kampani slibovali zrušeny, ačkoliv rozumní lékaři říkali, že je to blbost.

Václav MORAVEC, moderátor

My se tady bavíme o fungování státního rozpočtu a o tom, jak vlastně pro stát získat nové příjmy, ať už zvyšováním daní u živnostníků nebo možnými úvahami o zvyšování daní živnostníkům či odvodům na zdravotním a sociálním pojištění, ale zároveň tady jsou daňové úlevy. Jednu z nich má v příštím týdnu znovu probírat Poslanecká sněmovna. Jde o prodloužení daňového zvýhodnění biopaliv. Z tohoto zvýhodnění profitují i firmy ministra financí Andreje Babiše. Soudě z té Babišovy argumentace, pane vicepremiére, v minulém týdnu v Otázkách, tak to daňové zvýhodnění biopaliv jde za vaším ministrem zemědělství. Jste ochoten nést ty politické náklady, že si to zkrátka propachtoval ministr zemědělství?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak ministr zemědělství za to samozřejmě, za tu oblast biopaliv nese svoji zodpovědnost. To, že vlastně je to daňová záležitost, je v podstatě zase věcí ministerstva financí. Ale věcně i všechny ty směrnice patří vlastně do gesce ministerstva zemědělství, takže svým způsobem je to samozřejmě zodpovědnost především ministra zemědělství

Václav MORAVEC, moderátor

Překvapuje vás, že ministerstvo zemědělství zprvu mělo zásadní připomínku ke způsobu, a to je klíčový sněmovní tisk 418, vedle ještě jednoho sněmovního tisku, kterým se tedy prodlužuje daňové zvýhodnění biopaliv, dokonce podle toho návrhu bude objem výroby biopaliv v Česku ještě vyšší, protože je tam i změna zákona o ochraně ovzduší, což je jeden z těch zákonů, který se mění, když samo ministerstvo zemědělství zprvu říkalo, že je proti tomu, že to není dobrý zákon?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak já, co jsem se na to ptal, tak tam došlo k věci, kterou by vám asi lépe měl vysvětlit pan ministr zemědělství, kdy to byla vnitřní záležitost připomínkového řízení, které samozřejmě nedělá jenom, nedělá ministr, to dělají úředníci a tam došlo přes Vánoce k jakési nedohodě, takže pak to bylo korigováno.

Václav MORAVEC, moderátor

Není to poněkud ale zvláštní? Zrovna u biopaliv, které spadají pod Andreje Babiše, tedy teď myslím podnikatelsky, že tam dojde k něčemu, že se připomínka zásadní během Vánoc změní na doporučující?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

No tak je to mimořádně nepříjemné, nicméně není to nic zvláštního a ty připomínky se mění i v jiných případech a nemusí jít zrovna o takovýhle případ.

Václav MORAVEC, moderátor

To je zajímavá náhoda tedy, pane vicepremiére.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Je, ale takových je daleko více. Systém...

Václav MORAVEC, moderátor

Máme se tedy raději koukat do dalších zákonů?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Spousta náhod vedla i k tomu, že já jsem předsedou KDU-ČSL, takže náhoda hraje v životě roli, nicméně zase firmy Andreje Babiše nejsou dominantní, nemají většinu v tomhle byznyse. Pokud vím, tak se pohybují někde kolem 25, 30 % celého objemu.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, ale tady tabletový týdeník Dotyk napsal koncem týdne, že společnost Preol ze skupiny Agrofert ministra financí zůstala jediným tuzemským výrobcem bionafty pro strategickou státní firmu Čepro. Jediným akcionářem Čepra, které je největším distributorem pohonných hmot a odběratelem biopaliv je ministerstvo řízení Andrejem Babišem a konkurent Preolu, ústecká společnost Kratolia, po únorové razii daňové Kobry podle týdeníku Dotyk s výrobou biopaliv skončila. Takže Andrej Babiš je už 100% dodavatelem bionafty pro státní Čepro.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak já samozřejmě v tomhle vám těžko můžu oponovat, protože ta data nemám.

Václav MORAVEC, moderátor

Tak je mám, tak vám říkám, že pro Čepro 100%.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Ale tak Čepro nevím, jestli zabezpečuje zase 100 % pro celý český trh, to já zase nevím. Takže z tohodle hlediska já si nemyslím, že to byla nějaká, nějaký účel. Je to samozřejmě nepříjemný, ten střet zájmů tam určitý je, nicméně ten závazek České republiky na tom, abychom zvyšovali v podstatě ten podíl biopaliv, tady je. Samozřejmě první generace...

Václav MORAVEC, moderátor

Takže i přes střet zájmů, který přiznáváte a na kterém se může podílet ministr zemědělství...

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak samozřejmě to můžem udělat tak, že tyto firmy se nějak vyloučí. Nevím, jak by se to udělalo technicky, ale pak budem muset část dovézt od někoho jiného, pokud tady ta kapacita jiná není, takže to budem muset dovážet ze zahraničí, protože jsme jaksi povinni...

Václav MORAVEC, moderátor

A vy už víte, jak budete hlasovat v Poslanecké sněmovně? Jestli pro ten zákon ruku zvednete?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak já předpokládám, že garance ministerstva zemědělství jsou dostatečné, ale já myslím, že bude o tom ještě velká debata. A já se sejdu i se zástupci opozice, protože mě k tomu vyzvali. Samozřejmě pro mě je obtížné se orientovat v této odborné věci zcela do detailu, to přiznávám, nicméně z těch podkladů. Které mám z ministerstva zemědělství, tak my to v podstatě nejsme schopni tu kvótu, která je do roku 2020, nahradit zatím těmi biopalivy druhé a třetí generace, protože tady v podstatě nahradit elektrikou nebo vodíkem jako nejsme schopni. Ale myslím si, že to co bychom mohli, a to budu apelovat na pana ministra financí, abychom hodně investovali právě do vědy a výzkumu v této oblasti, protože jsou tady možnosti jak zpracování odpadů nebo celulózy, kde se potom enzymaticky vlastně štěpí až na cukry a z nich se dělá biolíh. Jsou tady další možnosti, tak myslím si, že by bylo dobré, aby Česká republika v tomto směru jaksi zabodovala, abychom nebyli závislí právě na té první generaci, kdy ten metylester řepkového oleje evidentně zvyšuje emise, kdy evidentně poškozuje motory, to znamená i sama Evropská komise od toho ustupuje, nicméně ten celkový cíl těch 10 % tady zůstává a my v České republice, a to zaspali i naši předchůdci, nejsme schopni to nahradit ničím jiným než první generací. A v tom je ten problém.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo, nezaspal jste i vy? Tady podřimujete teď, alespoň tím vizuálním kontaktem, tedy vaše politická reprezentace v čele s Miroslavem Kalouskem, že se tady nastavila podpora biopaliv první generace a teď Andrej Babiš společně s ministrem zemědělství to prodlouží o dalších 5 let. 

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

No nejenom prodlouží, on to podstatně zvýší. A já se divím tady kolegovi, že to brání. Všichni vědci nám říkají, že tato politika je opravdu blbá, neboť to opravdu škodí půdě, spotřebujeme mnohem víc nafty či benzínu na výrobu toho, než tady ušetříme na biopalivech. Prostě celá Evropa od toho odstupuje.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, a ten argument, že...

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já to nebráním, já jsem konstatoval, že i Evropská komise od metylesteru ustupuje.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale stále tady je ten evropský závazek.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak. Ale furt je tady evropská směrnice a my to nejsme schopni těmi dalšími palivy nahradit. Takže nám nezbývá v podstatě nic jiného, a proto je tady ten /nesrozumitelné/.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Vzhledem k tomu, že všichni od toho odstupují, by se nám to vůbec nestalo, kdybychom to neprodloužili a především nezvyšovali. Celý zákon s tím zákonem o ovzduší, je nasměrován k tomu, že pěstování řepky se razantně u nás zvýší a tudíž taky zisk firmy Agrofert. A já jsem dojatý, když pan vicepremiér Babiš tvrdil, že ne, jak čísla dokazují, vydělá během několika let miliardy, já vydělávám na tom pouhých 70 milionů. Tedy já bych byl docela rád, kdybych někde 70 milionů vydělal. Ale prosím, pro něho to je ovšem zanedbatelná částka. Nicméně ty částky, když tohle projde, tak to bude nejlepší kšeft, který jsem tady viděl na náš účet. Poněvadž, jak říkám, škodí to půdě, škodí to zemi, škodí to podzemním vodám, je to opravdu zločinná politika, ale vynáší dost peněz. To je pravda.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale pane předsedo, vy máte své europoslance, proč tedy nepředložíte, když tady vicepremiér Pavel Bělobrádek říká, že jsme vázáni evropskou směrnicí, znamenalo by to pro Českou republiku nějaké sankce ze strany Evropské komise nebo Evropské unie, proč nedáte nějaké dobrozdání tady vládní koalici...

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Upozorňuji na to, že žádné sankce by nebyly. To není pravda.

Václav MORAVEC, moderátor

Tak slyšíte, pane vicepremiére.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

No tak to, tak rozhodně bychom neplnili cíle, a pak to je otázka asi dalšího vyjednávání, protože ten závazek tam pořád je, je do roku 2020, je tam 10 %, a pokud my nejsme schopni je nahradit jinak, a já bych byl radši, kdybychom je nahradili jinak, tak jak to máme řešit jinak, to si neumím představit.

Václav MORAVEC, moderátor

Proč se ta podpora biopaliv tedy neudělá jenom na rok? Proč se tady na 5 let dělá byznys, který ještě podle Karla Schwarzenberga bude zvýšená výroba...

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Rok 2020 není za rok, končí.

Václav MORAVEC, moderátor

Ne. Tam to je do roku 2020, proto se ptám, proč se to neudělá na rok a proč se nepodporují nějaké jiné formy, aby ten závazek se splnil, když jste přiznal, že sankce nehrozí.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já jsem to nepřiznal. Já říkám, že nevím, ty sankce tam většinou jsou. Je otázka, jak se pak vymáhají. Každopádně nesplníme ten cíl. A já jsem samozřejmě připraven o tom dál jednat. Já myslím, že bude velmi zajímavá debata ve sněmovně, ale na druhou stranu, tak to už mohli dávno změnit naši předchůdci, já to chápu.

Václav MORAVEC, moderátor

No, Miroslav Kalousek říká, že by po roce 2015 žádný takovýhle zákon, který jste dali vy do Poslanecké sněmovny, nebyl. Že by ta podpora biopaliv první generace skončila v roce 2015.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

No jistě, však se může samozřejmě zrušit podpora první generace, ale má se nahradit něčím jiný. A my to nemáme nahradit čím. Vždyť o tom je celá ta debata, tak čím to máme nahradit? Vodíkem, který nemáme? Celulózou, kterou zpracovat neumíme?

Václav MORAVEC, moderátor

Čím byste to nahrazoval, pane předsedo Schwarzenbergu, když tak TOP 09 křičí?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Budem jezdit na kole.

Václav MORAVEC, moderátor

To není špatný, aspoň bychom zhubli.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

My bychom k tomu předložili program. Teď to ale nemám po ruce, poněvadž se tady ještě vůbec nezačala diskuse o biopalivech další generace. Samozřejmě jsou možnosti, ale když jsou všude v Evropě, jsou taky možná u nás. Tedy to, že to není možné u nás, to nevěřím. Ale já bych celkově řekl, tady nedochází, jak všichni tvrdí, ke střetu zájmů mezi firmou Agrofert a českým státem. Pozoruji, že dochází k perfektnímu sladění zájmů ministerstva financí a firmy Agrofert. Tudíž se, pozor, Česká republika mění v politickou divizi firmy Agrofert. Je to zajímavý proces, který tady sledujeme a probíhá při bílém dni.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane vicepremiére, může mít veřejnost aspoň tu jistotu, že jste to jako lidovci za něco nezobchodovali, když Andrej Babiš říká, zeptejte se ministra zemědělství Mariana Jurečky, ten je za to zodpovědný, já žádný střet zájmů nemám.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Samozřejmě. Jakékoli tvrzení o zobchodování nebo dokonce financování KDU-ČSL je nejenom nesmysl, je to bohapustá lež a dokonce v některých případech i zvažuje trestněprávní řešení, protože skutečně může se udělat chyba, ta se stala při těch připomínkách, to je jasné. Můžeme mít jiný názor, bohužel je to často i výklad té směrnice a toho, jak to udělat. Ale rozhodně to není nic, co by bylo nečestného a něco, z čeho my bychom měli prospěch, to musím zásadně odmítnou.

Václav MORAVEC, moderátor

Americká armáda je v Česku. Na osvobození to ale nevypadá. České hranice překročilo před několika desítkami minut všeho všudy 516 lidí a 118 vojenských vozidel, převážně kolových. A Američané ani nehodlají zůstat. Za pár dnů to vezmou přes Plzeň do Německa. Příjezd a pobyt vojáků v rámci cvičení Severoatlantické aliance, jejíž součástí je Česká republika, budí vášně. Ty nechápe například prezident Miloš Zeman.

Miloš ZEMAN, prezident republiky, 25.3.2015

Zatímco měsíce a měsíce bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnoměrně rozprostřeni na obou stranách politického spektra. Mluvím teď o americkém konvoji, který v počtu několika set mužů dva nebo tři dny bude projíždět mimo jiné i Libereckým krajem. A nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako vojska okupační.

Václav MORAVEC, moderátor

Konstatoval v týdnu prezident republiky Miloš Zeman. Pane vicepremiére, vás jsme vlastně jako občana Náchoda připravili o možnost vidět na vlastní oči ten americký konvoj.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Ono dnes v Náchodě byly dvě významné věci, a to je holčičí koleda, kterou jsem stihl, a pak průjezd americké kolony. Takže o tu jsem přišel.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy byste vítal americkou kolonu, kdybyste byl v Náchodě?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Šel bych se určitě se synem podívat. Tam, pokud vím, se neplánovalo žádné zastavení. Ale podívat bych se asi šel.

Václav MORAVEC, moderátor

Rozumíte těm vášním, které budí průjezd těch amerických vojáků po českém území?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak já myslím, že v demokratické společnosti má každý právo si vyjádřit svůj názor. Myslím si, že asistence policie je důležitá pro to, aby se někteří třeba vrhači hnoje nebo vajíček nezranili, takže tam je potřeba dát na to pozor. Nicméně já si myslím, že tomu věnujeme daleko větší pozornost, než jaká by měla být a naopak nahráváme těm, kteří dávají daleko větší nebo vyvolávají takový dojem o tom, že jsou daleko významnější skupinou nebo že je to daleko větší problém, než ve skutečnosti je. Je to přesun, který má daleko větší dopad samozřejmě na výraz solidarity a ochoty spojenců bránit svoje další země členské a především v Pobaltí a Polsko, kde samozřejmě ta historická zkušenost s mocností z východu je trošku jiná a tam myslím, že u nás to budí vášně zcela zbytečné.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy tedy ale považujete za správné, že na provokace Ruska, jako jsou narušování vzdušného prostoru Pobaltských zemí ruskými stíhačkami, posilování ruských vojáků u západní hranice Ruské federace se státy, které jsou členskými státy Evropské unie nebo dalšími zeměmi, včetně Ukrajiny, takže dobrou odpovědí je právě ona jízda dragounů?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Bezpochyby ano. Je to skutečně symbolický a solidární prvek, který je tady potřeba vidět. Když jsem byl minulý týden ve čtvrtek v Bruselu a měli jsme tam jednání s premiérem Ukrajiny, tak on říkal, Rusko rozumí jen síle a todle není demonstrace síly, todle je demonstrace solidarity. Toho, že skutečně tady článek 5 platí, že jsou tady spojenci, včetně České republiky, všichni jsme v NATO, i přesun české kolony je přesun vojska NATO přes naše území, tak že tady je skutečně ochota bránit při napadení naše kolegy z členských zemí NATO a já myslím, že to je důležité. A je to rozdíl než třeba posílat neozbrojené vojáky na Ukrajinu, tak myslím si, že tohle je jaksi daleko lepší způsob.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo Schwarzenbergu, vy jste řekl, že alespoň průjezd té kolony v rámci cvičení Severoatlantické aliance ukáže, kdo je kdo. Souhlasíte s tím, že ta pozornost, která se věnuje tomu průjezdu, je nadsazená?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Ano. Ale samozřejmě na tom pracovaly skupiny vědomě, který tady zastávají proruské stanovisko. Mají velké prostředky, mají spolehlivou politickou stranu komunistickou, které to podporují. Podporují ji taky pravicoví fašistoidní extremisté, takže nesmíme zapomenout tady dosti rozšířenou síť, která pracuje pro ruské zájmy.

Václav MORAVEC, moderátor

Teď mluvíte o jaké síti?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Vlivové síti.

Václav MORAVEC, moderátor

Počkejte, ale když se podívám, to naznačujete, že Česká republika je pochopitelně v hledáčku Ruska, o tom vypovídají i čísla zastoupení jednotlivých lidí na ambasádách, tedy jaké zájmy mají velmoci, či jak jsme pro koho důležití. Když se podíváme na počet diplomatů a personálu na ambasádách Spojených států a Ruska v Praze v uplynulých deseti letech. Pokud jde o Ruskou federaci, osob s diplomatickým pasem je tam ročně kolem padesátky. V roce 2009 to bylo 53 lidí, letos 47. Na americké ambasádě má podle ministerstva zahraničních věcí, od kterého čerpáme tyto informace, diplomatický pas letos 40 osob. U administrativně-technického personálu, a to je zajímavá informace, v případě Ruska 78 lidí, v případě Spojených států amerických 27 zaměstnanců. Rusko má pro srovnání 143 milionů obyvatel, Spojené státy americké 316 milionů obyvatel. Není to ale i tak, že jste byli na ministerstvu zahraničí i v těch minulých letech málo důslední, a proto tady mohla vzniknout tak silná ruská vlivová síť, o které mluvíte, že jste tolerovali tady tak výrazné navyšování personálu na ruské ambasádě?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Bohužel je tomu těžko zabránit, po pravdě řečeno.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže když tady Rusové budou chtít mít na ambasádě 300, 400, 500 lidí, tak se tomu nedá zabránit?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Podívejte se, Ruská federace sleduje nás, sleduje politiku. Když my například vykážeme jednoho nebo dva prokázané agenty, tak ihned vyhodí taky dva naše diplomaty. Když bráníme někomu, o kom víme, že je vlastně příslušník tajných služeb, aby zde nastoupil na velvyslanectví, tak zabrání našem diplomatovi, aby nastoupil v Moskvě. A poněvadž tam máme podstatně méně lidí samozřejmě, než Rusové u nás, tak ten souboj můžeme těžko vyhrát.

Václav MORAVEC, moderátor

Proto se s tím nedá nic dělat a proto Česká republika je v méně výhodném postavení v této věci?

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Vůči velmoci ano, jsme ve slabším postavení. O tom není pochyb.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane předsedo, vy jste jako KDU-ČSL také vyzvali prezidenta Miloše Zemana, právě v souvislosti s Ruskem, aby zvážil ještě jednou své odhodlání být na oné vojenské přehlídce ke konci 2. světové války. Dostali jste oficiální odpověď od Miloše Zemana,

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Tak my jsme také oficiálně neoslovovali pana prezidenta, takže ani oficiální odpověď jsem neočekával. Na sociálních sítích odpověděl pan mluvčí Ovčáček, takže to bylo velmi pěkné. Nicméně já bych...

Václav MORAVEC, moderátor

Co je na tom pěkného?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Ta formulace byla bezvadná. Já bych se vrátil k tomu, co bylo. My jsme na tu disproporci mezi Ruskem a Spojenými státy a jejich počtem v podstatě pracovníků na ambasádách upozornili a myslíme si, že to nelze jenom se s tím úplně smířit. Myslím, že tam je potřeba jednat, protože to je skutečně obrovská disproporce a také o mnohém svědčí.

Václav MORAVEC, moderátor

Jak byste tedy, když se znovu podíváme na ta data, tak jak byste tu disproporci odstranil, když Karel Schwarzenberg jako člověk, který řídil českou diplomacii, tak říká, kdybychom snižovali vypovídáním personálu...

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Jasně, že to nejde tak, že nemůžeme vyhrát, pokud si budem někoho sundávat. Ale myslím si, že jednání určitě a nastínit jim, že to je věc, kterou považujeme za poněkud choulostivou, tak myslím si, že o tom také diplomacie je, o řeči symbolů a o řeči určitých náznaků.

Václav MORAVEC, moderátor

Máte pocit, že tedy česká diplomacie je v tomto málo aktivní?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

Já si myslím, že ano, že jsme mohli udělat více a minimálně začít seznamovat o tom veřejnost, což jsme udělali, protože jsme na to upozornili, aby si lidé také uvědomili, že tady skutečně Česká republika je určitou vstupní branou, kde nachází určitou podporu v určitých segmentech společnosti, o kterých mluvil tady pan předseda. A že to není věc, kterou lze úplně přehlížet, protože je zcela markantní. A k té vaší otázce, já jsem samozřejmě pro to, a myslím si, že je v pořádku, aby pan prezident se zúčastnil oslavy ukončení 2. světové války a vzdal úctu všem padlým, a to nejenom Rusům, ale i Ukrajincům, Rumunům a dalším národům, Bělorusům, kteří padli při osvobozování České republiky. Byli to i lidé ze střední Asie, všichni, kteří byli tehdy v Rudé armádě sovětské, na druhou stranu myslím si, že v této situaci není úplně vhodné, aby byl na té vojenské přehlídce, na té části.

Václav MORAVEC, moderátor

Takže není špatně, že Miloš Zeman jede do Ruska, ale špatné bude, když bude stát po boku Kim Čong-una a Vladimira Putina.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany /KDU-ČSL/

To myslím, že není úplně šťastné a myslím si, že podobně to vyřešila i Angela Merkelová, která tam jela poklonit se. Samozřejmě Němci jsou v trochu jiné situaci, protože oni byli tou mocností, která prohrála 2. světovou válku, ale myslím, že se to dalo vyřešit tak, že poklonit se těm hrdinům, kteří vlastně položili životy za naši svobodu, je v pořádku, ale něco jiného je současná ruská armáda.

Václav MORAVEC, moderátor

Hlavními hosty, první hosty Otázek byli Karel Schwarzenberg, předseda sněmovního zahraničního výboru, a vicepremiére, šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Děkuji vám, pánové, za tuto diskusi a těším se příště na shledanou.

Karel SCHWARZENBERG, bývalý ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Na shledanou.

zdroj: ČT 129. 3. 2015, Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme